Dobre partije u Mađarskoj
0

VIDEO / Đorđe Kamber: Željo će uz Manijake biti prvak BiH

Piše: Edin Isanović
Đorđe Kamber je prije nekoliko godina sa dosta uspjeha nastupao za FK Željezničar. U to vrijeme bio je jedan od najboljih igrača tima sa Grbavice. Ratoborni je veznjak, klasična radilica. Trenutno nosi dres mađarskog Zalaegerszega. Najveća je snaga ovog tima koji će voditi grčaevitu borbu za opstanak u elitnom razredu.
"Već petu godinu sam u Mađarskoj. Zadovoljan sam svojim nastupima i onim što sam prikazao na mađarskim terenima. To potvrđuje i statistika, preko 120 nastupa, 20 golova i preko 20 asistencija. Sjajno sam prihvaćen i u prvom klubu Diosgyeru i sada u Zalaegerszegu”, počinje razgovor za Sarajevo-x.com Kamber.

Starovlah ga doveo na Grbavicu


Također, naglašava da je njegov aktuelni tim 2003. godine osvojio naslov prvaka, svake godine je vodio bitku za vrh.

"Dvije i pol godine sam tu. Prve sezone bili smo četvrti, igrali finale kupa i utakmice kvalifikacija za plasman u Evropsku ligu. Druge sezone smo zaostali jedan bod iza trećeplasiranog Ferencvarosa. Međutim, ove godine klub je u finansijskim problemima, četiri mjeseca smo bez plate, što se automatski odrazilo na rezultate.Trenutno smo na posljednjem mjestu. Inače, mađarska liga je sjajno organizovana, svaki klub ima stadion po UEFA-inim standardima i iz dana u dan kvalitet se podiže na veći nivo. Dosta se ulaže u najvažniju sporednu stvar na svijetu.To se može vidjeti po rezultatima koje su Debrecen, Videoton i Gyor napravili na evropskoj sceni. Velika je razlika u odnosu na BiH, liga je daleko profesionalnija i bolja“.

U nekoliko rečenica sažeo je vrijeme provedeno u sarajevskom Željezničaru, a objasnio je i kako je stigao u Dolinu ćupova.

“U Želju sam došao u period kada mi je istekao ugovor u OFK Beogradu.Pamtim da je Nenad Starovlah, koji me prije toga trenirao u Čačku, preuzeo tim sa Grbavice. Stupio sam u kontakt s njim, dogovrili smo se i preselio sam u Sarajevo. To je bio moj novi početak. Nažalost, u Želji sam bio u periodu koji je vjerovatno bio najlošiji u posljendnjih deset godina.Klub je imao velika dugovanja, odnosi su bili loši. I Premijer liga je u tom periodu loše funkcionisala zbog poznatog ‘domaćeg terena’. Mi smo imali fenomenalnu ekipu, sa puno kvalitetnih igrača, ali nismo imali organizaciju kao što ima aktuelna ekipa Željezničara. Bez pretjerivanja, mislim da smo mogli pokazati puno toga, ne samo u Premijer ligi BiH , nego i na evropskoj sceni, samo da smo imali bolju logistiku. Nažalost, to se nije desilo. Žao mi je i zbog fenomenalnih Manijaka ”.



U Sarajevu ima mnogo prijatelja


Đorđe podvlači da su mu prva asocijacija, kada se spomene glavni grad BiH i tim sa Grbavice, prijatelji koje je stekao za cijeli život. Naglašava da su mu upravo oni olakšali da se ,pored svih problema sa kojma se susretao, osjeća prijatno i lijepo u gradu na Miljacki.

“Ovim putem ih sve pozdravljam.Posebno Manijake koji su nam pored svega što se u ono vrijeme dešavalo u klubu pružali podršku. Pratim dešavanja u bh. prvenstvu, organizacija je puno bolja. Nadam se da će Plavi zadržati trenutnu poziciju i osvojiti naslov”.

Kamber je istako kako je sa velikom pažnjom pratio nastupe državnog tima.
“Reprezentativci zaslužuju sve pohvale. Mislim da je nedostajalo malo sreće da BiH učestvuje na kontinentalnoj smotri u Ukrajini i Poljskoj. Selektor Sušić je uspio da napravi fenomenalnu atmosferu. Sve je dobro funkcionisalo, nadam se da će nastaviti koračati tim putem”:

Napominje da mu je žao što nije dobio priliku da zaigra u dresu Zmajeva.
“Ne kažem da bih izborio mjesto u udarnoj postavi, jer na mojoj poziciji igraju sjajni igrači. Možda sam trebao dobiti šansu, ali je zato kriva mađarska liga koja nije popularna u Evropi”.



Na kraju je istakao kako bi karijeru volio nastaviti u njemačkoj Bundesligi.
“Predsjednik mi je već upropasti dva transfera u Poljsku. Prije dvije nedjelje boravio sam u Krakowu. Prošao i ljekarske preglede, ali je zapelo oko obeštećenja. Moj klub je tražio nerealnu sumu novca”, zaključio je Kamber koji je rođen u Sanskom Mostu prije 28 godina.