Nogomet
5

Direktor Liverpoola: Volio bih da igrači ne koriste društvene mreže

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Direktor Liverpoola Ian Ayre priznao je da bi volio vidjeti kako igrači njegovog kluba ne koriste društvene mreže.

Reakcija je to na nedavni problematični istup Marija Balotellija, a koji je prihvaćen kao izuzetno rasistički. Naime, italijanski internacionalac pokušao je da zvuči antirasistički, ali njegova nakana nije prošla kao što je planirao.

U fotografiji koju je kasnije uklonio sa Instagrama stoji kako je karakter iz popularne igrice SuperMario Italijan kojega su napravili Japanci, koji govori engleski, a pri tome izgleda kao Meksikanac, skače kao crnac i uzima zlatnike kao Jevrej.

Slika je naslovljena sa "Ne budite rasisti“, ali i pored toga ona je dočekana na vrlo negativan način, posebno zbog dvije posljednje usporedbe. Balotelli se ubrzo izvinio, ali to nije spriječilo čelnika Liverpoola da reaguje.

Ayre je zadovoljan količinom energije koju klub troši kako bi igrače upozorio na negativne aspekte njihovih objava na društvenim mrežama. Ipak, priznaje da može učiniti vrlo malo kada se desi kontroverza poput one sa Balotellijevom slikom.

"Kada bih mogao, naše igrače bih držao podalje od društvenih mreža zato što zaista predstavljaju problem", rekao je Ayre za BBC.