Nogomet
4

Dinamo se pobjedom oprostio od Evropske lige, Torino "demolirao" Kopenhagen

Piše: A. D.
Besiktas - Tottenham (Foto: EPA)
U terminu od 19 sati odigrano je deset utakmica 6. kola grupne faze Evropske lige. Zagrebački Dinamo se pobjedom protiv Celtica oprostio od ovog takmičenja, dok je beogradski Partizan upisao i drugi bod, remijem protiv Asterasa, te će se također oprostiti od Evropske lige nakon takmičenja po grupama.

Grupa A

Rutinske pobjede u grupi A ostvarili su Borussia M'gladbach i Villarreal koji su još u prošlom kou obezbijeili prolazak u naredni krug. M'gladbach je rezultatom 3:0 bio bolji od Zuricha, dok je Žuta podmornica kao gost porazila Apollon rezultatom 2:0. Strijelci za njemački klub bili su Herrmann i dva puta Branimir Hrgota. Pobjedu Villarreala kreirali su Moreno i Vietto.

Tabela:

M'gladbach 9 Villarreal 8 Zurich 7 Apollon 3

Grupa B

Club Brugge je u samom finišu došao do pobjedonosnog gola u duelu sa HJK Helsinkijem. Konačnih 2:1 postavio je Rafaelov nakon što su prethodno pogađali Gedoz za domaće, odnosno Kandji za goste.

Sjajnu partiju pružili su fudbaleri Torina na gostovanju u Kopenhagenu pobijedivši rezultatom 5:1. Domaći su nakon pola sata ostali sa devet igrača nakon to su isključeni Antonsson i Jorgensen. Jedini gol za Kopenhagen postigao je Amartey, dok su strijelci za goste bili dva puta Martinez, Amauri iz penala, Darmian i Silva.

Tabela:

Club Brugge 12 Torino 11 HJK Helsinki 6 Kopengagen 4

Grupa C

Partizan i Asteras su remizirali u Beogradu, a pogodaka na ovom susretu nije bilo. Drugi susret u ovoj grupi Besiktas - Tottenham bio je prekinut pri samom kraju zbog nestanka struje na stadionu. Ipak, nakon izvjesnog vremena meč je nastavljen i završen rezultatom 1:0 za Besiktas. Jedini gol na utakmici postigao je Tosun u 59. minuti.

Tabela:

Besiktas 12 Tottenham 11 Asteras 6 Partizan 2

Grupa D

Fudbalsku ljepoticu malobrojnim gledaocima na Maksimiru priredili su Dinamo i Celtic. Modri su u posljednjem kolu ostvarili prvi trijumf u grupi, a konačan rezultat glasio je 4:3. Hat trick postigao je odlični Pjaca, dok je četvrti gol bio djelo Brozovića. Strijelci za Celtic bili su Commons i dva puta Šćepović. Salzburg je odličan nastup u grupi potvrdio visokom pobjedom nad Astrom rezultatom 5:1. Golove za austrijskog prvaka postigli su Sabitzer, te po dva Kampl i Alan.

Tabela:

Salzburg 16 Celtic 8 Dinamo 6 Astra 4

Grupa E

Dinamo iz Moskve ostvario je svih šest trijumfa u grupi E, a posljednji u nizu klubova koji je pretrpio poraz od ruskog predstavnika je holandski PSV Eindhoven. Bilo je 1:0, a jedini gol postigao je Ionov. Drugi susret ove grupe između Panathinaikosa i Estorila okončan je neriješenim rezultatom 1:1. Karelis je Grke doveo u vodstvo, a konačnih 1:1 postavio je Kleber u samom finišu meča.

Tabela:

Dinamo Moskva 18 PSV Eindhoven 8 Estoril 5 Panathinaikos 2

Grupa F

Qarabag Ibrahima Šehića osvojio je bod na domaćem terenu protiv favorizovanog Intera. Remi prvaku Azerbejdžana ipak nije bio dovoljan za prolazak u drugi krug. Pobjednik grupe je Inter sa 12 bodova, dok je kao drugoplasirani dalje prošao Dnipro koji je minimalnim rezultatom porazio St. Etienne. Jedini gol na utakmici postigao je Fedekyj. Ove dvije utakmice odigrane su od 18 sati.

Tabela:

Inter 12 Dnipro 7 Qarabag 6 St. Etienne 5