Nogomet
0

Dinamo poražen od PAOK-a, City i Juventus remizirali

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U drugom kolu Evropske lige u terminu od 21:05 sati odigrano je jedanaest susreta u grupama A, B, C, D i E, dok je u grupi F odigran jedan susret i to onaj između Palerma i Lausanne. U prvom susretu ove grupe koji je odigran nešto ranije CSKA iz Moskve je pobijedila ekipu Sparte rezultatom 3:0.

Grupa A

U ovoj grupi susreli su se Štilićev Lech i austrijski Red Bull Salzburg, te Manchester City i Juventus.

U prvom poluvremenu susreta Lecha i Salzburga golova nije bilo. Domaća ekipa je povela početkom drugog poluvremena golom Arbolede iz 47. minute. Peszko je u 80. minuti susreta postigao drugi gol za Lech kojim je ova ekipa čvrsto zasjela na prvo mjesto grupe A.

City i Juventus su odigrali zanimljivo prvo poluvrijeme u kojem su postigli po jedan pogodak. Poveo je Juve u 11. minuti golom Jaquinte, da bi Johnson izjednačio rezultat u 37. minuti. Utakmica je završena rezultatom 1:1.

Grupa B

Atletico Madrid i Bayer Leverkusen kao i Rosenborg i Aris su odigrali svoje utakmice u okviru grupe B.

Bayer je u prvom poluvremenu iznenadio u Madridu i poveo 39. minuti golom Derdiyoka. Domaći su izjednačili u 51. minuti golom kojeg je postigao Simao iz jedanaesterca. Atletico i Bayer su podijelili podove i odigrali neriješeno 1:1.

Moldskred je doveo Rosenborg u vodstvo u 37. minuti, da bi Ruiz izjednačio rezultat golom u 43. minuti. Domaća ekipa je povela sa 2:1 golom Pricae u 68. minuti. Rosenborg je slavio rezultatom 2:1.

Grupa C

Sporting iz Lisabona kao favorit ove grupe je slomio otpor Levskog još u prvom poluvremenu kada su golove postigli Carrico u 30. i Maniche u 43. minuti. Treći gol za portugalsku ekipu je postigao Salomao u 53., a četvrti Postiga u 61. minuti. Katastrofu Levskog je zapečatio Fernandez u 79. minuti kada je postigao peti gol za Sporting i ovjerio ubjedljivu pobjedu portugalskog kluba.

Gent i Lille su prvi dio susreta okončali rezultatom 1:1. Domaća ekipa je povela u 5. minuti preko Smeta, da bi šesnaest minuta kasnije Cabaya donio izjednačenje Lilleu. Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao.

Grupa D

U grupi D su snage odmjerili Muslimovićev PAOK i Dinamo iz Zagreba bh. stručnjaka Vahida Halilhodžića. U prvom poluvremenu susreta domaći su imali više od igre, ali su Vahini izabranici dobro parirali. Nekoliko prilika na obje strane uključujući onu Zlatana Muslimovića iz 34. minute su bile jedino što je bilo vrijedno spomena u prvom poluvremenu. U 56. minuti PAOK je poveo golom Vladana Ivića u 56. minuti. Priliku je potom za Dinamo imao Chago, ali je bio neprecizan, baš kao i Muslimović nekoliko minuta ranije. Sammir je odlično šutirao u 78. minuti ali je golman domaćih otklonio opasnost. Veliku priliku pred sami kraj susreta imala je ekipa Dinama, ali je rezultat ostao nepromijenjen pa je PAOK slavio rezultatom 1:0.

Druga utakmica ove grupe je ona između Villareala i Club Bruggea. Španska ekipa je povela u 41. minuti golom Rossija, da bi u 45. minuti rezultat poravnao Donk. Treba napomenuti da je Club Brugge od 27. minute igrao sa igračem manje zbog isključenja Vargasa. Drugi gol za Villareal je postigao Rodriguez u 56. minuti. Španci su slavili rezultatom 2:1.

Grupa E

U ovoj grupi su odigrani susreti između BATE Borisova i AZ Alkmaara, te Sheriffa i kijevskog Dynama.

BATE je poveo u drugoj minuti preko Radionovog. U 49. minuti rezultat je povisio Kontsevoy koji je promašio jedanaesterac u 18. minuti. Treći gol za BATE Borisov je djelo Bressana iz još jednog jedanaesterca kojeg je uspješno realizovao u 77. minuti. Olekhnovich je četvrtim golom za BATE dokrajčio AZ za kojeg je utješni pogodak postigao Sigthorsson u 89. minuti.

Sheriff je savladao kijevskog Dynama golovima Erokhina i Franca u 8. odnosno 37. minuti susreta.

Grupa F

CSKA iz Moskve je u utakmici koja je odigrana ranije ubjedljivo savladala Spratu iz Praga. Strijelci su bili Doumbia (72. i 86. minuta) i Gonzales (jedanaesterac, 84. minuta).

U utakmici koja je počela u 21:05 sati snage su odmjerili Palermo i Lausanne. Talijanska ekipa nije uspjela opravdati ulogu favorita u prvom poluvremenu koje je završeno rezultatom 0:0. Ekipa Palerma je došla u prednost golom Migliaccia u 79. minuti koju je uspjela održati do kraja utakmice.

Rezultati drugog kola Evropske lige:

Grupa A Lech - Salzburg 2:0 Manchester City - Juventus 1:1

Grupa B Atl. Madrid - Bayer L. 1:1 Rosenborg - Aris 2:1

Grupa C Gent - Lille 1:1 Sporting - Levski 5:0

Grupa D PAOK - Dinamo Zg. 1:0 Villarreal - Club Brugge 2:1

Grupa E BATE - Alkmaar 4:1 Sheriff - Dinamo Kijev 2:0

Grupa F CSKA Moskva - Sparta Prag 3:0 Palermo - Lausanne 1:0

Grupa G Hajduk – Anderlecht 1:0 Zenit – AEK 4:2

Grupa H Odense – Stuttgart 1:2 Young Boys - Getafe 2:0

Grupa I Metalist Kharkiv – PSV 0:2 Sampdoria – Debrecen 1:0

Grupa J Dortmund – Sevilla 0:1 PSG – Karpaty 2:0

Grupa K Steaua – Napoli 3:3 Utrecht – Liverpool 0:0

Grupa L CSKA Sofia - FC Porto 0:1 Rapid Beč – Bešiktaš 1:2