Sastanak Komiteta i NS FBiH
0

Delegati iz FBiH će glasati za novi Statut uz male korekcije

Sarajevo-x.com
Iljo Dominković dolazi na sastanak (Foto: Sarajevo-x.com)
Iljo Dominković dolazi na sastanak (Foto: Sarajevo-x.com)
Komitet za normalizaciju N/FS BiH održao je danas sastanak sa predstavnicima Nogometnog saveza Federacije BiH. Ivica Osim, Darko Ljubojević, Sead Kajtaz, Dino Begić, Dragan Kulina i Ivan Beus sastali su se sa Iljom Dominkovićem, Husom Golaćem i Eldinom Bakovićem, predsjednikom, potpredsjednikom i generalnim sekretarom Federalnog saveza.

Generalni sekretar Saveza Jasmin Baković je rekao da je prije sastanka bio pesimista, ali da je nakon sastanka sa Komitetom shvatio da stvari idu dobrim tokom i da novi Statut biti usvojen na Skupštini Saveza 26. maja.

"Dogovorili smo da pošaljemo upit u UEFA- u i da zatražimo korekcije pojedinih dijelova Statuta. To se odnosi prije svega na onaj dio o kvorumu i odlučivanju u Izvršnom odboru, gdje ćemo tražiti da umjesto 11, kako su predvidjele FIFA i UEFA, za kvorum i odlučivanje bude potrebno 12 glasova. Također, tražit ćemo da Skupština N/FS BiH umjesto 45 glasova, odluke donosi sa 46 glasova. Pomenuti amandmani su usvojeni na Skupštini koja je održana u julu prošle godine. Međutim, nakon što tada Statut nije usvojen, FIFA je poslala verziju Statuta bez amandmana. Stoga, mislim da oko toga neće biti problema i da će FIFA i UEFA prihvatiti zahtjeve kantonalnih saveza", rekao je Baković, prenosi SCsport.ba.

On je dodao da će tražiti odgovor od UEFA-e mogu li delegati iz HNK-a biti legalni delegati Skupštine kako se njihova Skupština održi u narednim danima.

Na sastanku je zaključeno da se nastave razgovori sa predsjednicima kantonalnih saveza i delegatima Skupštine iz kantona.