Dotakao se i Sarajeva
24

Delač o politici u Premijer ligi BiH: Dodik gura Borac, a hrvatska strana Zrinjski

N. M.
Delač, lijevo (Foto: Screenshot/YouTube)
Delač, lijevo (Foto: Screenshot/YouTube)
Hrvatski golman Matej Delač (31) gostovao je u Podcast inkubatoru, a tokom razgovora je u nekoliko navrata pominjao Premijer ligu Bosne i Hercegovine i FK Sarajevo.
Delač je od 2014. do 2016. godine bio član Sarajeva kojem ga je tada posuđivao londonski Chelsea, a priznao je iskusni čuvar mreže da je i ljetos bio blizu dolaska na Koševo.

Također, dobio je i zanimljivo pitanje da rangira lige u kojima je nastupao po jačini, a Premijer ligu BiH je stavio na posljednje mjesto.

Tom prilikom je dao zanimljivo obrazloženje pominjući kako politika ima velik utjecaj u šampionatu naše države.

"Bosnu bih stavio na posljednje mjesto, nažalost. Ima potencijala ta liga, ali teško je sklopiti to sve. Tamo je politika uključena i igra ulogu. Borac gura Milorad Dodik, Zrinjski guramo mi - hrvatska strana, a na bosanskoj strani imamo Sarajevo i Želju. Imamo i Široki... Specifična je liga. Sport je tamo ogledalo države. Bio sam blizu dolaska u Sarajevo ovog ljeta, bili smo blizu dogovora, nismo se dogovorili, a za to treba više vremena da objasnim. Znamo svi na kakvom je glasu liga i to je bio jedan od razloga", objasnio je Delač, koji je rođen 1992. godine u Gornjem Vakufu.

Na prvo mjesto je stavio engleski Premiership, gdje nije branio, ali je bio član Chelseaja.

"Premiership je najjači, to se podrazumijeva. Stavio bih poslije nizozemsku ligu na drugo mjesto, portugalska je broj tri, belgijska broj četiri, a danska broj pet. HNL je na šestom mjestu, a onda slijedi Češka, liga u Srbiji se diže, ali tamo je sve oko Partizana i Zvezde. To je i politički. Ko god kaže da je drugačije... To je tako. Bio sam u Vojvodini i bili smo prvi, ali sami smo u svlačionici pričali da ne možemo biti prvaci", ispričao je Delač.

Dio podcasta s pitanjima i odgovorima pogledajte u nastavku, a o Premijer ligi BiH je Delač pričao na dijelu od 3:40.

Kasnije je dodatno govorio o propalom ljetošnjem dolasku u Sarajevo.

"Najljepša posudba iz Chelseaja mi je bilo Sarajevo i to mi je drugi dom. Bio sam jako blizu Sarajeva ljetos, karte su bile kupljene da potpišem i nije za javnost da pričam stvari koje su se izdogađale dalje. Znate kako je to u pregovorima - upetljaju se neki ljudi pa ti ne stave na papir ono što su ranije obećali. Ne bih htio Upravu FK Sarajevo dovoditi u nezgodnu situaciju. Pratim sve, član sam kluba, ali rekao sam im da će ove godine biti teško jer je Borac gore uz pomoć nekih drugih stvari", istakao je Delač.

Delač danas brani boje Horsensa s kojim je prošle sezone ispao iz elitnog ranga danskog nogometa, a trenutno su sedmoplasirani u drugoj ligi.