Nogomet
0

Del Bosque: Nije problem što Iker ne brani u svom klubu

Totalsport
Vicente del Bosque (Foto: AFP)
Vicente del Bosque (Foto: AFP)
Zadovoljstvo i olakšanje je osjetio selektor španske nogometne reprezentacije Vicente del Bosque nakon pobjede (2-0) na neugodnom gostovanju u Finskoj u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Aktuelni svjetski i evropski prvaci sada na vrhu grupe I imaju tri boda više od Francuske koja je u gostima kod Gruzije uspjela uzeti samo bod (0-0).

"Osvojili smo tri boda i to je najvažnije. Utakmica nije bila nimalo lagana, Finci su bili vrlo neugodni. Svaki put kad bi došli u priliku za kontranapad, učinili su to tako brzo i stvorili opasnost pred našim golom", priznao je Del Bosque.

Španiju je javnost prije utakmice mučilo pitanje koga će Del Bosque u Helsinkiju postaviti na gol. Na kraju se odlučio za provjerenu vrijednost, kapitena Ikera Casillasa, unatoč tome što je u Real Madridu trenutno rezerva Diegu Lopezu. Casillasu je to bio 150. nastup za reprezentaciju čime se izjednačio s Nijemcem Lotharom Matthäusom. Gledajući samo reprezentacije koje su bile svjetski prvaci, niko nema više nastupa od Casillasa i Matthäusa.

"Iker? Nije sada vrijeme za debatu. Vrijeme će svakoga smjestiti na pravo mjesto. Više me brinulo kako se boriti protiv finske odbrane nego koga ću staviti pred gol. Ne mogu samo tako zaboraviti prošlost. Bilo je teških trenutaka kada nas je Iker izvlačio svojim odbranama. U ovom trenutku nije problem što ne brani u klubu, a što će biti u budućnosti, vidjet ćemo", poručio je Del Bosque.