Čeka se odluka
6

Deja vu Maurizija Sarrija: Blamaže, porazi i rani otkaz ili povjerenje čelnika kluba

Piše: K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Italijanski stručnjak Maurizio Sarri nakon nepune sezone mogao bi napustiti klupu Chelseaja, a engleski mediji već su se raspisali o njegovoj eventualnoj zamjeni.

Iako je Chelsea dobro otvorio sezonu, igrao lijepo za oko i lagano dolazio do pobjeda, situacija se sada na Stamford Bridgeu u potpunosti promijenila i klub ne samo da je ispao iz borbe za titulu prvaka, već je ispao i iz prve četvorke i pitanje je mogu li do kraja sezone izboriti mjesto koje vodi u Ligu prvaka.

Pored Chelseaja, za to mjesto će se boriti Arsenal i Manchester United, dok su nedohvatljivi Manchester City, Liverpool i Tottenham u borbi za titulu prvaka. Upravo zbog toga, uprava Chelseaja već sada razmišlja o eventualnoj smjeni Maurizija Sarrija, posebno nakon nedavne blamaže na Etihadu gdje su poraženi od Manchester Cityja rezultatom 6:0.

To možda i nije najgore što se Sarriju desilo na klupi Plavaca, s obzirom na to da su prije toga poraženi na gostovanju kod Bournemoutha rezultatom 4:0, a u ponedjeljak su doživjeli domaći poraz od Manchester Uniteda, čime su završili nastup u FA cupu.

Sarri se nakon te utakmice našao na velikom udaru javnosti, navijači Chelseaja čak su skandirali i psovali protiv njegovog načina igranja, a nakon utakmice dobro obavješteni britanski mediji prenijeli su informaciju da će čelnici ovog kluba razmisliti o sudbini Sarrija na klupi Plavaca. Ovo nije prvi put da se Sarri nalazi pred otkazom s obzirom na to da je imao identičnu situaciju u prvoj sezoni na klupi Napolija, ali je tada usred sezone totalno promijenio formaciju i sistem igre nakon čega je Napoli postao jedna od najboljih evropskih ekipa.

Mediji u Engleskoj pišu da je prvi kandidat za klupu Chelseaja, ukoliko Sarri napusti klub, miljenik navijača Gianfranco Zola, a također se pominje i ime Josea Mourinha, mada je to teško očekivati. Engleski mediji navode da je kandidat i Jimmy-Floyd Hasselbaink koji bi mogao biti Chelseajev Ole Gunnar Solskjaer, a povezuju se još i s Guusom Hiddinkom i Arseneom Wengerom.

Također, jedni od glavnih i najozbiljnijih kandidata svakako su Zinedine Zidane i Frank Lampard koji s velikim uspjehom u prvoj sezoni vodi Derby.

Ukoliko se odluče za promjenu trenera, Chelsea bi Sarriju morao isplatiti osam miliona eura, odnosno odštetu u iznosu jednogodišnje plate, a ta otpremnina bi bila najmanja u eri klupskog predsjednika Romana Abramoviča koji se dobro naplaćao odšteta svim trenerima koji su do sada radili u klubu, a koji su dobili otkaz.

Glavni cilj Chelseaja u ovoj sezoni zapravo i nije bila borba za titulu prvaka, već povratak u Ligu prvaka, a nakon 26 odigranih kola Plavci imaju 50 osvojenih bodova, identično kao i Arsenal, dok Manchester United koji u sljedećem kolu igra protiv Liverpoola ima jedan bod više od londonskih rivala.

Chelsea je u posljednjih pet utakmica doživio čak tri poraza, a jedine pobjede bile su im protiv Newcastlea i Huddersfielda na Stamford Bridgeu. Cijela ova situacija dovela je sudbinu Maurizija Sarrija na klupi ovog kluba pod veliki znak pitanja, a sigurno će puno stvari biti jasnije nakon sljedećeg vikenda kada će na Stamford Bridge doći Tottenham.