Vjeruje u "bumerang"
21

Darijo Srna se obrušio na FIFA-u i poslao poruku u čitav svijet: Uništili su nas, ali život je dug

K. H.
Dario Srna (Foto: Instagram)
Dario Srna (Foto: Instagram)
Sportski direktor ukrajinskog Šahtara Dario Srna u opširnom intervju za špansku Marcu uoči meča protiv Real Madrida u Ligi prvaka otkrio je da je FIFA svojim odlukama uništila ovaj tim te da ih nakon početka agresije Rusije niti u jednom trenutku nisu "zaštitili".

Srna je na početku rekao da je veoma ponosan na sve igrače i članove Šahtara te da ih zbog odnosa prema klubu smatra herojima.

"Ponosan sam na ovu ekipu, oni su za mene heroji. Morali smo napustiti Donjeck, naš dom, naš stadion, naš sportski grad 2014. godine. Preselili smo se u Kijev, a kada smo se prilagodili, počeo je novi rat. Teško je objasniti naš život od tada do danas, mi smo klub bez sjedišta i to je najbolnije", rekao je Srna za špansku Marcu pa nastavio:

"Moja kćerka me zove i kažem joj da sam jedan dan u Kijevu, a drugi u Londonu. Ponekad se probudim i ni sam ne znam gdje sam."

U međuvremenu je počelo i prvenstvo Ukrajine, ali se susreti igraju u zapadnom dijelu države. S tim u vezi, rekao je kako je UEFA puno pomogla Šahtaru, dok ih je FIFA, s druge strane, "uništila".

"Nakon treninga smo se autobusom vozili sedam-osam sati do Poljske jer letovi iz Ukrajine nisu dozvoljeni. Nakon toga, imali smo još četiri sata leta avionom, živimo jako komplikovan život, no nijedan igrač se nije požalio ili rekao da je umoran. UEFA je preko Čeferina učinila sve što je mogla kako bi pomogla nama i ukrajinskom nogometu, a FIFA nas je, s druge strane, uništila. Nije nas zaštitila niti u jednom trenutku, a da su Real Madrid, Sevilla, Barcelona ili Bayern bili u našoj situaciji, siguran sam da bi im brzo pomogli", rekao je Srna.

Srna smatra kako je Šahtar tim koji je mnogo dao evropskom nogometu u posljednjih 20 godina i da nisu zaslužili takav odnos FIFA-e prema njima.

"Mi smo ekipa koja je mnogo dala evropskom nogometu u posljednjih 20 godina. Volio bih da neko iz FIFA-e dođe u Ukrajinu i bude s nama te osjeti kako je živjeti sa sirenama i bombama. Imali smo 14 stranaca čija je tržišna vrijednost bila između 150 i 200 miliona eura, a dozvoljeno im je da odu na posudbe bez zamrzavanja ugovora. Solomon i Tete su imali još godinu i po dana ugovora, a otišli su u Fulham i Lyon i kada se vrate, imat će još šest mjeseci i naš klub će napustiti besplatno. To je neprihvatljivo", kaže Srna i na kraju dodaje:

"Život je dug i poput bumeranga je, baciš ga i vrati ti se. Izgubili smo 14 igrača, zadržali tek dva-tri startera od prije godinu dana. Ali, imamo mladu ekipu, s vrlo ambicioznim trenerom i ja vjerujem u ovu ekipu."