Bez dlake na jeziku
5

Courtois žestoko odgovorio selektoru Belgije nakon odlaska iz reprezentacije, za sve je kriv Lukaku

S. G.
Nogometnu reprezentaciju Belgije potresa veliki skandal nakon što je neposredno pred utakmicu kvalifikacija za EURO sa Estonijom kamp ove selekcije napustio golman Thibaut Courtois.
Čuvar mreže Reala iz Madrida ošto je zamjerio selektoru Crvenih đavola Domenicu Tadescu zbog toga što je Romeluu Lukakuu dao kapitensku traku u meču sa Austrijom (1:1).

Svoju stranu priče iznio je i sam Courtois koji krivca vidi isključivo u italijanskom stručnjaku koji sjedi na klupi Belgije.

"Ovo poslijepodne sam bio iznenađen kada sam čuo trenerovu konferenciju za novinare u kojoj je dao djelomičan i subjektivan izvještaj o privatnom razgovoru koji smo imali nakon utakmice protiv Austrije.

Želim jasno naglasiti da nije prvi ni posljednji put da razgovaram s trenerom o pitanjima koja se tiču svlačionice, ali prvi put da neko odluči to javno iznijeti. Duboko sam razočaran zbog toga, ali želim naglasiti da trenerove procjene nisu u skladu s stvarnošću.

U tom razgovoru sam ga, ne radi lične koristi, zamolio da objasni i donese odluke kako bismo izbjegli situacije koje su nas u prošlosti oštetile, uvijek u potrazi za opštim dobrom. Biti ili ne biti kapiten nacionalne ekipe nije hir ili nasumična odluka, to bi trebala biti njegova odluka i to sam mu pokušao prenijeti.

Nažalost, nisam uspio u svojoj namjeri. Insistiram da nisam ni u jednom trenutku tražio bilo što i da sam razgovarao s mojim saigračem Romeluom Lukakuom kako bih razjasnio sve okolnosti vezane uz ovu situaciju. Istovremeno želim naglasiti da nisam imao nikakve rasprave na sličnu temu s bilo kojim saigračem, kako se tvrdi.

Osim toga, jučer poslijepodne sam prošao pregled zbog problema s desnim koljenom. Medicinski tim mog kluba i nacionalne ekipe su bili u kontaktu i pregledali svu odgovarajuću dokumentaciju kako bi donijeli odluku o napuštanju kampa", poručuje Courtois.

Belgija nakon dva kola ima jednu pobjedu i jedan remi i trenutno je druga u svojoj kvalifikacionoj grupi za plasman na EURO.

Standings provided by Sofascore