Legendarni arbitar
2

Collina: Poenta VAR-a je da eliminiramo očite greške, ali je sudija taj koji donosi konačnu odluku

E. B.
Pierluigi Collina (Foto: EPA-EFE)
Pierluigi Collina (Foto: EPA-EFE)
Legendarni italijanski nogometni sudija, a sada predsjednik FIFA-inog komiteta za suđenje Pierluigi Collina je otvoreno govorio o VAR tehnologiji i njenim prednostima i nedostacima.

Collina, po mišljenju mnogih najbolji nogometni sudija u historiji, je istakao kako je VAR pomogao da se velike greške koje direktno utiču na rezultat ne dešavaju.

No, i dalje postoje diskutabilne situacije poput poništenog pogotka Milana protiv Napolija zbog ofsajda koji je mogao, a i nije morao biti sviran.

"Poenta VAR-a nije da eliminiramo u potpunosti kontroverzne odluke, već da eliminiramo očite greške koje direktno utiču na rezultat. Mislim da smo u tome i uspjeli", kaže Collina i nastavlja:

"Što se tiče spornih ofsajda, sudija je taj koji odlučuje da li je igrač u aktivnom ili pasivnoj ofsajd poziciji. VAR mu javi da je igrač u ofsajd poziciji, a sudija je taj koji procijeni da li je uticao na igru. Svaki sudija ima svoje viđenje toga da li je bio aktivan ili pasivan ofsajd. Tehnologija je tu da mu pomogne, ali je odluka na kraju njegova", kaže Collina.

Također, i kod penala je sudija taj koji donosi odluku, a ne VAR.

"Donijeli smo instrukcije da je penal ako je ruka podignuta iznad ramena, ali smo shvatili da i to ima svoje mane pa smo ih ukinuli. Sudija procjenjuje da li je igranje rukom namjerno i da li je za penal", poručio je Collina.

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru VAR će raditi ekspresno kada su u pitanju ofsajd pozicije.

"Svaki susret će biti sniman sa 12 kamera koje će pratiti 29 tačaka na tijelu. Softver će analizirati pozicije igrača u realnom vremenu, te će VAR moći unutar nekoliko sekundi javiti glavnom arbitru ako je napadač u ofsajdu. Bit će mnogo brže nego što je slučaj sada", zaključio je Collina.