"Upozorenje"
80

CNN: Iranske vlasti ozbiljno prijete porodicama nogometaša uoči utakmice na SP-a u Kataru

K. H.
Nogometna reprezentacija Irana (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Irana (Foto: EPA-EFE)
Američki CNN objavio je informaciju da su vlasti Islamske Republike Iran prijetili porodicama iranskim nogometaša uoči utakmice protiv SAD-a na Svjetskom prvenstvu u Kataru "nasiljem i mučenjem", ukoliko igrači ove selekcije ne budu otpjevali nacionalnu himnu.
Iranski nogometaši su uoči susreta protiv Engleske odbili pjevati himnu kako bi tim činom iskazali protest zbog smrti sunarodnjankinje Mahse Amini (22), koju je privela državna policija za moral zbog navodnog kršenja pravila odijevanja, a nakon čega je preminula u pritvoru.

Smrt Amini je za posljedicu imala veliko nezadovoljstvo Iranaca. Ono se prvo izražavalo na društvenim mrežama, a sve je otišlo toliko daleko da su čak i nogometaši u meču protiv Engleske odbili pjevati himnu, no u drugom meču Mundijala, onom koji su igrali protiv Velsa, promijenili su odluku i pjevali himnu.

Američki CNN piše da su tamošnje vlasti prijetile porodicama nogometaša da u večerašnjem meču protiv SAD-a moraju pjevati nacionalnu himnu, iako takve propagandne informacije svakako treba uzeti s rezervom, s obzirom na to da je riječ o američkom portalu.

Prije dva dana, Nogometni savez Sjedinjenih Američkih Država prikazao je zastavu Islamske Republike Iran bez grba, objasnivši da na taj način podržava proteste u ovoj državi koji traju već nekoliko sedmica.

Službeni Twitter nalog američkog tima prikazao je tabelu njihove grupe s iranskom zastavom samo u zelenoj, bijeloj i crvenoj boji, a iste takve objave napravili su i na svojim računima na Facebooku i Instagramu. Svih pet dijelova grba Irana simboliziraju principe islama, a grb je službeno usvojen za vrijeme ajatolaha Homeinija, 9. maja 1980. godine i povezan je s revolucijom u ovoj državi.

Protesti u Iranu traju od 16. septembra, a tokom jučerašnjeg dana, dugogodišnji reprezentativac Irana Vouria Ghafouri (35) uhapšen je tokom treninga svog tima, upravo pod optužbom da je širio propagandu protiv Islamske republike.