Nogomet
26

Član UEFA-e: Srbiju i Albaniju očekuju žestoke kazne

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Fudbalski savezi Srbije i Albanije suočit će se sa žestokim kaznama zbog incidenata koji su prethodili prekidu kvalifikacionog meča za Euro 2016. Međutim, najverovatnije da nijedna reprezentacija neće biti isključena iz daljnjeg toka takmičenja.

Meč između Srbije i Albanije u Beogradu prekinut je u prvom poluvremenu kada je bespilotna letjelica, odnosno dron, nadlijetala teren noseći zastavu "velike Albanije", koju je potom skinuo srbijanski reprezentativac Stefan Mitrović.

Takva reakcija Mitrovića izazvala je ljutnju kod gostujućih igrača i uslijedila je tuča između igrača, članova stručnih štabova, pa čak i navijača.

Dok su se gostujući igrači kretali prema tunelu prema njima su srbijanski navijači bacali razne predmete, pa čak i pokušavali da se lično obračunaju s njima.

Predsjednik UEFA-e Michel Platini ocijenio je ovaj incident neprihvatljivim, nakon čega je otvorena istraga.

Član UEFA-ine disciplinske komisije i generalni sekretar češkog fudbalskog saveza Rudolf Repka kazao je da će odluka u ovom slučaju biti donesena u novembru, odnosno nakon što se završi istraga.

"Donijet ćemo odluku sredinom novembra jer je u pitanju veoma komplikovan slučaj", rekao je Repka.

Naveo je da će 23. oktobra biti jedino poznat ishod prekinutog meča, dok za odluke o eventualnim sankcijama treba još vremena.

"Mislim da će oba fudbalska saveza - i srbijanski i albanski - biti žestoko kažnjeni, a da će prekinuti meč biti odigran ponovo na neutralnom terenu i bez navijača", kazao je Repka.

I drugi meč između ovih selekcija, kako je rekao, bit će igran na neutralnom terenu.