Nogomet
61

Chiellini: FIFA neće kazniti Suareza jer je zvijezda

Totalsport
Giorgio Chiellini (Foto: EPA)
Giorgio Chiellini (Foto: EPA)
Talijanski stoper Giorgio Chiellini izrazio je mišljenje da Međunarodna nogometna federacija (FIFA) neće kazniti urugvajskog napadača Luisa Suareza nakon njegova novog divljačkog ispada.
Giorgio Chiellini (Foto: EPA)
Giorgio Chiellini (Foto: EPA)
U dvoboju 3. kola grupe D na Svjetskom prvenstvu u Brazilu urugvajski nogometaši su pobijedili Italiju s 1-0 i poslali je kući, a sebe lansirali u osminu finala. Jedini je strijelac u 81. minuti bio Diego Godin, ali samo dvije minite ranije se dogodio incident koji će još dugo biti tema svjetskih medija.

Treći put u karijeri Suarez je ugrizao suparničkog igrača, a žrtva mu je ovaj put bio Chiellini. Uzalud je stoper Juventusa pokazivao sudiji trag ugriza na svom ramenu - Suarez nije isključen, a Chiellini je uvjeren da neće biti ni naknadno kažnjen.

"Bila je to apsolutna sramota. Utakmicu je odlučio sudija, a ako je jedna ekipa trebala proći dalje, onda smo to mi. Isključenje Marchisija (pogodio kopačkom u potkoljenicu Egidija Arevala, op. a.) i izostanak crvenog kartona Suarezu odlučili su utakmicu", naglasio je Chiellini.

"Suarez će se izvući jer FIFA želi da njene zvijezde igraju na SP-u. Baš me zanima hoće li imati hrabrosti iskoristiti videosnimku kao dokaz protiv njega. Sudija je vidio tragove ugriza i nije uradio ništa", dodao je Chiellini.

Prvi put u karijeri Suarez je ugrizao suparnika 2010. kada je još nosio dres Ajaxa. Meta mu je bio tadašnji član PSV-a Otman Bakkal, a Urugvajac je dobio sedam utakmica suspenzije. Drugi se incident dogodio u aprilu 2013. kada je Suarez kao član Liverpoola ugrizao stopera Chelseaja Branislava Ivanovića. Tada je kažnjen s deset utakmica zabrane nastupa. Hoće li FIFA reagirati na njegov najnoviji izljev primitivizma, saznat ćemo u sljedećim danima.