Nogomet
0

Chelsea traži prve bodove u Ligi prvaka, okršaj Arsenala i Napolija

Piše: D. B.
Igrači Chelseaja na treningu (Foto: AFP)
Igrači Chelseaja na treningu (Foto: AFP)
Večeras je na rasporedu osam susreta 2. kola grupne faze Lige prvaka u grupama E, F, G i H. Posebno zanimljivo bi moglo biti u susretima Arsenal - Napoli i Atletico - Porto.

Grupa E

Basel - Schalke

Nakon pomalo iznenađujuće pobjede Basela nad Chelseajem u prvom kolu, švicarska ekipa se nada novim bodovima u 2. kolu, kada dočekuje Schalke, koji je na otvaranju grupne faze Lige prvaka pobijedio Steauu rezultatom 3:0 i također namjerava nastaviti niz osvajanja bodova.

Steaua - Chelsea

Steaua se nalazi u teškoj poziciji nakon poraza od Schalkea u prvom kolu, a sada joj u goste dolazi također poraženi Chelsea, kojem je pobjeda imperativ. Šanse su svakako na strani engleskog predstavnika koji je u prvoj utakmici na Stamford Bridgeu izgubio od Basela, ali će Rumuni dati sve od sebe kako bi došli do prvih bodova i osujetili planove Plavaca.

  1. Basel 3
  2. Schalke 3
  1. Chelsea 0
  2. Steaua Bukurešt 0

Grupa F

Dortmund - Marseille

Dortmundi u utakmicu sa Marseilleom ulazi nakon poraza u Italiji od Napolija. U goste im stiže također poraženi Marseille, koji je na domaćem terenu izgubio od Arsenala. Dortmund i Marseille će se tako večeras međusobno boriti za bodove s namjerom da na pravi način napokon započnu bitku za 1. i 2. poziciju u grupi F.

Arsenal - Napoli

Arsenal i Napoli su u prvom kolu ostvarili pobjede, a sada ih očekuje međusobni duel. Topnici idu na pobjedu s ciljem izdvajanja na prvom mjestu grupe F, dok su hrabri Napolitanci spremni pokazati svoju snagu i na Emiratesu.

  1. Arsenal 3
  2. Napoli 3
  3. Dortmund 0
  4. Marseille 0

Grupa G

Zenit - Austria

Zenit je favorit uoči utakmice sa Austrijom iz Beča, no, trener ekipe iz St. Petersburga, Luciano Spalletti, upozorio je svoj tim da ne potcijeni protivnika. Međutim, Rusi moraju napasti ukoliko žele prve bodove i uključenje u borbu za prve dvije pozicije sa Portom i Atleticom, jer su upravo od Atletica izgubili rezultatom 3:1 u prvom kolu. Austrija je autsajder, pa bi i treća pozicija te plasman u Evropsku ligu nakon grupne faze Lige prvaka bili ogroman uspjeh.

Porto - Atletico

Susret Porta i Atletica u 2. kolu dolazi nakon pobjeda ovih dviju ekipa na otvaranju grupne faze Lige prvaka. Porto je kao gost savladao Austriju rezultatom 1:0, dok je Atletico u Madridu pobijedio Zenit rezultatom 3:1. I jednoj i drugoj ekipi su potrebni bodovi s obzirom na to da Zenit na domaćem terenu ima relativno lagan zadatak protiv Austrije. Ko će biti uspješniji, ostaje da se vidi.

  1. Atlético 3
  2. Porto 3
  3. Zenit 0
  4. Austria 0

Grupa H

Ajax - Milan

Težak poraz Ajaxa od Barcelone sigurno nije dobra uvertira uoči susreta s Milanom na Amsterdam Areni. S druge strane, Milanezi na gostovanje idu nakon trijumfa nad Celticom i s namjerom da dođu do nove pobjede, jer je svaki bod u borbi s Barcelonom za prvu poziciju u grupi zlata vrijedan. Iako je Milan izuzetno snažan, Ajax se ipak ne smije prerano otpisati.

Celtic - Barcelona

Celtic se nakon teške utakmice i poraza od Milana nalazi pred još većim izazovom, a to je Barcelona. Škotska ekipa se ipak nada da može ponoviti prošlogodišnji uspjeh u grupnoj fazi Lige prvaka, kada je na svom terenu pobijedila Katalonce rezultatom 2:1. Kvalitet Celtica je neosporan, ali je teško vjerovati da će se Barca "okliznuti" i drugi put. Visoki trijumf nad Ajaxom u prvom kolu rezultatom 4:0 zasigurno unosi strah u redove Celtica.

  1. Milan 3
  2. Barcelona 3
  3. Ajax 0
  4. Celtic 0

Utakmica Zenit - Austria se igra od 18:00 sati, dok ostali susreti počinju u 20:45 sati.