Premiership
45

Chelsea slavio u derbiju: Willian presudio Tottenhamu, Son isključen zbog udaranja

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Chelseaja pobijedili su u londonskom derbiju u okviru 18. kola Premiershipa domaću ekipu Tottenhama rezultatom 2:0 i tako najavili izlazak iz male krize u koju su upali u posljednje vrijeme.

Gosti, koje s klupe predvodi Frank Lampard, poveli su već u 12. minuti, a strijelac je bio Willian. Brazilac je iz kornera s lijeve strane dodao do Kovačića, koji mu je vratio loptu, a desetka Chelseaja pogodila suprotni ugao za veliko vodstvo.

Tottenham Josea Mourinha se potom probudio, ali osim pokušaja Sona iz 29. minute nisu imali ozbiljnih šansi za izjednačenje.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

A onda u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena penal za Chelsea. Nakon duge lopte Williana, Tottenhamov golman je direktno uletio u Marcosa Alonsa i srušio ga. Sudija Taylor je uz provjeru VAR-a dosudio penal za Plavce, kojeg u gol pretvara opet Willian. Ujedno je 0:2 bio i rezultat prvog poluvremena.

Dosta posla za sudije bilo je i u nastavku londonskog derbija. Prvo je u 55. minuti poništen gol Abrahama zbog ofsajda, a sedam minuta kasnije Son je dobio crveni karton. Naime, nakon jednog duela s Rudigerom, Son je sa zemlje nepotrebno udario nogom Chelseajevog defanzivca, a Taylor mu je nakon provjere VAR-a pokazao put u svlačionicu.

Do kraja meča Tottenaham ipak nije mogao do gola pa je pretrpio šesti poraz u sezoni zbog čega se i nalazi tek na sedmom mjestu Premiershipa. S druge strane, Chelsea je četvrtoplasirana ekipa u engleskom prvenstvu.

Tabela: