Messi
0

"Često se sjetim Kobeovih riječi da sam najbolji"

Totalsport
Lionel Messi (Foto: AP)
Lionel Messi (Foto: AP)
Odavno je znana ljubav koju Kobe Bryant, sjajni NBA košarkaš i vođa Los Angeles Lakersa, osjeća prema nogometu. Znano je i koliko poštuje Argentinca Lionela Messija.

Tokom Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine Kobea Bryanta se moglo vidjeti na tribinama mnogih borilišta, te je pratio sve što je mogao i što mu je vrijeme dopuštalo. Nogomet je, dakako, bio jedan od najvećih magneta za njega.

Sada, u vrijeme trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva, mnoge su oči uprte prema Lionelu Messiju, predvodniku argentinske generacije, za koju će mnogi reći da je jedan od prvih favorita za svjetsku krunu. Jedan vid motivacije Messi crpi iz riječi koje mu je uputio Kobe Bryant tokom spomenutih Olimpijskih igara, gdje je Messi vodio Argentinu do zlatne medalje.

"Gdje je Messi, hoću vidjeti Messija", govorio je Bryant prije "sastanka" u četiri oka s omalenim genijalcem iz Argentine.

Kada se dogodio susret, tadašnji 29-godišnji Bryant je rekao osam godina mlađem Messiju.

"Ti si taj Leo. Ti nisi dobar, ti si sjajan, najbolji. Ne zaboravi, ti si najbolji."

Nakon toga se Messi ponekad u javnosti osvrnuo na te riječi, te je znao govoriti:

"Biti uspješan sportista znači i susrete s jednakim sportskim veličinama. To je ono što me usrećuje, ali i što me podiže. Susret s Bryantom u Pekingu je događaj kojeg rado pamtim. Njegove riječi su mi često nakon toga odzvanjale u ušima."

Messi se toga prisjetio i sada, tokom Svjetskog prvenstva.

"Bryantova poruka je i dalje velika motivacija za mene."

Kada smo već kod Kobea Bryanta, on se, pak, osvrnuo na rano ispadanje Italijana na Svjetskom prvenstvu. Podsjetimo da je Bryant kao šestogodišnji dječak preselio u Italiju, te tamo živio kratko vrijeme.

"Šteta, nisam očekivao tako brzi odlazak Talijana. No, vratit ćemo se mi, za četiri godine. Mnogo jači nego sada", govorio je Bryant o Italijanama kao o "nama". Naravno, kompletno Svjetsko prvenstvo prati košarkaš koji je drugi put zaredom osvojio naslov NBA prvaka, ali i priznanje MVP nagrade u finalu za najkorisnijeg igrača.