Nakon isključenja kapitena
1

Čečenski lider putem razglasa vrištao na sudiju: "Ti si magarac"

Klix.ba
Ramzan Kadirov (Foto: AFP)
Ramzan Kadirov (Foto: AFP)
Lider ruske pokrajine Čečenije Ramzan Kadirov vrištao je preko razglasa na nogometnog sudiju Mihaila Vilkova koji je isključio kapitena čečenske ekipe Terek Grozny na utakmici protiv Rubin Kazana u nedjelju.

Čečenski lider bio je bijesan jer je kapiten Tereka Rizvan Utsiev dobio crveni karton, i to nekoliko minuta prije kraja utakmice. Kadirov je tada zgrabio mikrofon i povikao: "Sudija ti si kupljen, ti si magarac". On je nakon tog incidenta izjavio kako je njegova reakcija bila "krik iz duše čečenskog navijača" te je optužio sudiju za pristrasnost, prenosi Daily Mail.

Ruski savez će provesti istragu o ovom slučaju. Kadirov čvrstom rukom vlada Čečenijom još od 2005. godine, a strastveni je zaljubljenik u nogomet. On je inače počasni predsjednik Tereka, te ni nakon pritisaka nije želio izviniti se sudiji. "Izvinjavam se cijelom nogometnom svijetu zbog mog postupka, ali ne i sudiji Vilkovu", rekao je on.

Međutim, mnogi smatraju da će Terek proći sa blagom finansijskom kaznom, baš kao i sam Kadirov, jer ruske vlasti ne žele dizati tenzije u nestabilnoj sjevernokavkaskoj regiji. Susret između Tereka i Rubina, odigran u okviru 21. kola ruskog prvenstva, završen je bez golova.