Predali kandidaturu
26

Britanci stali na megdan Turskoj u borbi za Euro, mnoge je iznenadio izbor stadiona

D. P.
Etihad je dobio prednost ispred Old Trafforda (Foto: EPA-EFE)
Etihad je dobio prednost ispred Old Trafforda (Foto: EPA-EFE)
Velika Britanija i Irska najveći su favorit za dobijanje domaćinstva Evropskog nogometnog prvenstva 2028. godine, a danas su predali službenu kandidaturu, kao i Republika Turska.

Rok za prijave zemalja koje žele ugostiti Euro 2028. godine istekao je danas. Najviše pažnje privukla je aplikacija Velike Britanije i Republike Irske, koje su glavni favorit i najvjerovatnije će dobiti ovu bitku.

No, britansku javnost u mnogome je šokirala odluka kojih 10 stadiona su prijavili Britanci, pošto se ta odluka morala odrediti prije kandidature.

Odlučeno je da se igra na šest stadiona u Engleskoj te po jednom u Irskoj, Sjevernoj Irskoj, Škotskoj i Velsu.

No, kako Engleska raspolaže s mnogo sjajnih stadiona, neki su morali otpasti s liste. Odmah je pažnju javnosti privuklo to što stadioni najvećih klubova Engleske poput Unitedovog Old Trafforda, Liverpoolovog Anfielda te Arsenalovog Emirates stadiona nisu involvirani u ovaj veliki projekt za kolijevku nogometa.

Stadioni koje su Britanci prijavili
Stadioni koje su Britanci prijavili

Britanci su prijavili sljedeće stadione: St. James Park (Newcastle), Etihad (Manchester), Villa Park (Birmingham), Everton stadium (Liverpool), Wembley (London), Tottenham Hotspur (London), Principality stadium (Cardiff), Hampden Park (Glasgow), Casement Park (Belfast) i Aviva Dublin (Dublin).

Velikoj Britaniji i Irskoj suprotstavila se Turska, koja je također predala kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva koje slijedi za pet godina. Finalna odluka bit će donesena u septembru.