Mijenja sredinu
2

Brekalo: Vitez je šansu za opstanak izgubio u prvom dijelu sezone, uskoro sam slobodan igrač

Klix.ba
Slavko Brekalo
Slavko Brekalo
Vitez će naredne sezone nastupati u 1. ligi Federacije BiH jer su rezultati ove sezone bili daleko ispod očekivanja. O tome smo razgovarali s defanzivcem Slavkom Brekalom, koji će karijeru nastaviti u nekom drugom klubu.

Tri kola prije kraja prvenstva Vitez se nalazi na posljednjoj poziciji sa samo devet osvojenih bodova u 29 utakmica. Ispadanje u niži rang je rezultat nekoliko faktora.

"Vitez je svoju priliku za opstankom izgubio vec u prvoj polusezoni. Mislim da je mnogo faktora utjecalo na takav ishod. Igrači su krivi, ali nisu jedini i najveći krivci za ovakav neuspjeh. Bilo je mnogo sudijskih grešaka na našu štetu, a moram reći i da smo bili 'otpisani' i prije početka prvenstva", izjavio je Brekalo za portal Klix.ba.

Ekipa nije pružala dobre partije, a najveći problem je bila realizacija. Slavko nema mnogo razloga za zadovoljstvo iako iza sebe na individualnom planu ima dobru sezonu te je odigrao gotovo sve utakmice. Vitežani će odigrati maksimalno u preostalim susretima.

"Bio sam standardan, a ekipa se pokazala kao jako čvrsta na mnogim utakmicama. Kao defanzivca, to me može zadovoljiti, ali nam je efikasnost rak rana. Ipak, odigrat ćemo maksimalno kako bismo se pokazali u najboljem svjetlu. Igrači žele pronaći nove angažmane", rekao je defanzivac Viteza.

On će na kraju sezone postati slobodan igrač, a čelnici kluba su korektni prema svakom nogometašu.

"Za 20 dana ću postati slobodan igrač, već sam u kontaktu s nekim drugim klubovima. Imam nekoliko opcija, vjerujem da ću pronaći dobar klub. S druge strane, naglasio bih da je NK Vitez ispunio sve obaveze prema igračima iako je to teško u ovakvim situacijama. Sve pohvale za upravu kluba", istakao je Brekalo.

Završnica prvenstva BiH je zanimljiva.

"Mislim da će Zrinjski osvojiti prvenstvo, a Željezničar Kup BiH. Drago mi je što će i Široki Brijeg ponovo igrati u Evropi", kazao je 28-godišnji defanzivac.

Prema njegovom mišljenju, kvalitet nogometa u BiH stagnira.

"Kvalitet je u stagnaciji, mnogo je problema, od infrastrukture pa do razvoja igrača. Neadekvatan rad s mladim nogometašima i 'jurenje' rezultata trenerima ne daje mirnoću za pravilan rad", završio je Brekalo.