Puno bh. građana u Švicarskoj
0

Brazilski mediji: Bh. navijači će na AFG Areni biti kao kod kuće

Sarajevo-x.com
Kenan sa prijateljima na stadionu (Foto: Paulo Passos)
Kenan sa prijateljima na stadionu (Foto: Paulo Passos)
Brazilski portal esporte.ig.com.br je objavio priču o Bosancima i Hercegovcima u St. Gallenu uoči večerašnje prijateljske utakmice između Brazila i Bosne i Hercegovine. Kako prenosi ovaj portal, navijači su već okupirali ovaj švicarski grad i stadion AFG Arena.

Nema više ulaznica za večerašnju prijateljsku utakmicu između selekcija Brazila i Bosne i Hercegovine, koja se igra u Švicarskoj. Oni koji su mislili da će Brazilci večeras biti većina na AFG Areni, prevarili su se.

Oko 15.000 bh. navijača okupirat će stadion koji može primiti nešto više od 19.000. St. Gallen je, pišu brazilski mediji, grad sa najviše Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Švicarskoj.

Svoju rodnu zemlju su napustili tokom rata '90-ih godina. Jedan od njih je i Kenan Kalabić koji je rođen u ovom švicarskom gradu. Kenan će sa svojim prijateljima večeras biti na stadionu i bodriti svoju reprezentaciju.

"Možete biti sigurni da će ovdje biti puno bučnih navijača. I ako odigramo slabije od Brazilaca, naši navijači će napraviti pravu feštu"; kazao je Kenan za brazilske medije.

Rođen je 1996. godine i slušao je o teškim trenucima rata u BiH.

"Moj otac mi govori o nekim stvarima. Mnogi ljudi su morali napustiti zemlju ukoliko su željeli preživjeti. Bilo je to tužno razdoblje. No, danas su se stvari poboljšale, idem jednom godišnje sa svojom porodicom u Bosnu", kaže Kenan.

Švicarska je bila glavno odredište za one koji su tražili spas bježeći od rata u bivšoj Jugoslaviji. Mnogo izbjeglica iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske je stiglo u Švicarsku '90-ih godina.

U regiji u kojoj se nalazi St. Gallen ima najviše Bosanaca i Hercegovaca. Prema podacima iz 2009. godine, u Švicarskoj živi više od 30.000 Bosanaca i Hercegovaca.