Čeka se zvanična potvrda
7

Bottas napušta Mercedes, vozit će za Alfa Romeo umjesto Raikkonena koji ide u penziju

D. B.
Valtteri Bottas i Kimi Raikkonen (Foto: EPA-EFE)
Valtteri Bottas i Kimi Raikkonen (Foto: EPA-EFE)
Finski vozač Mercedesa Valtteri Bottas napustit će ekipu na kraju sezone, ali neće voziti za Williams kako se očekivalo.

Prema izvještajima različitih medija usko vezanih za Formulu 1, Bottas će na kraju sezone ustupiti mjesto drugog vozača Mercedesa sjajnom Georgeu Russellu, no Finac ga neće zamijeniti u Williamsu.

Bottas će navodno preći u tim Alfa Romeo, gdje će voziti umjesto legendarnog sunarodnjaka Kimija Raikkonena koji se namjerava povući na kraju sezone. Popularni Iceman će svoj odlazak u penziju najaviti tokom trkačkog vikenda u Italiji naredne sedmice.

Italijanski proizvođač je produžio svoj ostanak u Formuli 1 sa Sauberom, tako da je tim dobio više slobode kada je riječ o vozačkoj postavi. Prethodno je izbor vozača diktirao Ferrari.

Očekuje se da će Antonio Giovinazzi također izgubiti mjesto u timu Alfa Romeo na kraju sezone, a zamijenit će ga Mercedesov Formula E šampion Nyck de Vries. Ipak, italijanski vozač će ostati dio Ferrarijevog programa.

Russellov prelazak u Mercedes otvara vrata Alexu Albonu da se vrati utrkama Formule 1 i vozi za Williams.

Albon trenutno obavlja funkciju rezervnog vozača Red Bulla otkako je izgubio mjesto u ekipi prošle sezone, a također se takmičio i u DTM šampionatu u Njemačkoj.