Nogomet
0

Bosnich: Australija bi trebala angažovati Fergusona za selektora

Totalsport
Mark Bosnich (Foto: Arhiv/AFP)
Mark Bosnich (Foto: Arhiv/AFP)
Penzionionisani australski golman Mark Bosnich (41) pozvao je čelnike nacionalnog nogometnog saveza da za selektora reprezentacije imenuju Sir Alexa Fergusona.

Nakon što je Australija posljednje dvije prijateljske utakmice izgubila s čak 6-0, najprije od Brazila, a potom i od Francuske, uručen je otkaz selektoru Holgeru Osiecku. Trenutno traje potraga za njegovim nasljednikom, a Bosnich je uvjeren da je savršeno rješenje 71-godišnji Škot koji je u maju nakon 27 godina napustio klupu Manchester Uniteda.

Bosnich dobro poznaje Fergusona budući da je u dva navrata nosio dres Crvenih vragova. U drugom mandatu, od 1999. do 2001. godine, njegov je odnos sa Škotom bio vrlo loš, ali ga uprkos tome smatra odličnim izborom za australsku klupu.

"Razbacujemo se mnogim imenima, ali nisam čuo da je iko spomenuo jednu osobu - Sir Alexa Fergusona. Možda baš ja imam više razloga od bilo koga da ga ne predložim, ali iskren sam jer znam kakav je stručnjak i mislim da nam treba neko poput njega. Koštao bi puno, ali u životu, a posebno u sportu, dobiješ onoliko koliko si platio. Ako želiš najboljeg, morat ćeš ga platiti", kazao je golman.

Ferguson je nakon iznenadne smrti Jocka Steina pristao voditi reprezentaciju Škotske na Svjetskom prvenstvu 1986., ali nije uspio proći prvi krug.