Glasgow
0

Bombe namijenjene Lennonu, advokatu i zastupnici su bile prave

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četiri pisma-bombe koji su bili poslani na adresu menadžera nogometaša Celtica Neila Lennona, te još dvjema osobama koji podržavaju klub iz Glasgowa, bili su pravi uređaji koji su mogli prouzročiti ''značajnu štetu'', saopćila je policija u srijedu.

Paket s eksplozivnom napravom, poslan na Lennonovo ime presreten je u jednom poštanskom uredu blizu Glasgowa 26. marta. Prvi paket s bombom, koji je ''ciljao'' Lennona, bio je otkriven još 4. marta.

Dva dana nakon drugog paketa pisma-bombe namijenjene Lennonu, presreten je identičan paket adresiran na parlamentarnu zastupnicu Trish Godman, inače deklariranu navijačicu Celtica, a prošle je sedmice meta bio i Lennonov advokat Paul McBride.

John Mitchell, glavni direktor detektivske službe policije, rekao je, kako su forenzički testovi pokazali da su u pitanju ''održivi uređaji''. Jednostavnije rečeno, u pitanju su bile prave bombe, iako je policija u početku sumnjala da bi paketi mogli biti i lažni.

Uređaji su bili poslani u sedmicama nakon burne utakmice između Celtica i Rangersa, dva kluba s historijom sektaških sukoba. Iako policija nije diskutirala o motivima slanja eksplozivnih uređaja, poznato je da sukobi često dolaze do izražaja između navijača Celtica, koji su mahom katolici, te navijača Rangersa, koji su uglavnom protestanti.