Na klupi zbog Gourcuffa
0

VIDEO / Bolji dani za Pjanića dolaze s promjenom trenera ili sredine

Piše: E. Isanović
Foto: AP
Foto: AP
Kada je u ljeto 2008. godine Miralem Pjanić otišao iz Metza kao jedan od najvećih idola u njegovoj historiji, vjerovatno nije ni pomišljao da će za nešto više od dvije godine situacija u Lyonu biti tako okrutna.

Naime, naš reprezentativac prilike dobija na kapaljku. Bolji poznavaoci prilika reći će kako se situacija pogoršala dolaskom Yoanna Gourcuffa iz Bordeauxa, što je, zaista, tačno. To mu je donijelo izgon na klupu za rezervne igrače.

Istini za volju, u prošloj sezoni Pjanić je prezentirao nekoliko dobrih partija, a kao najupečatljivija ostla je ona protiv Reala u Madridu. Tada je postigao pogodak i nokautirao najuspješniji evropski klub iz daljeg takmičenja. Mnogi su tada naglasili kako je on igrač u usponu i da se njegov vrhunac tek očekuje.

No, u ovoj sezoni pao je u drugi plan trenerea Puela. Međutim, nastavio je trenirati i naglašavao je kako nimalo nije klonuo duhom. Ipak, pritisak je s vremenom posato skoro nepodnošljiv da čak ni pristojni i suzdržani Pjanić više nije mogao izdržati.

U intervjuu francuskom sportskom magazinu "L'Equipe" Pjanić je naglasio da će se boriti da se vrati u udarnu postavu.

"Normalno je da nisam zadovoljan. Bilo ko na mom mjestu bi rekao isto. Volio bih igrati, ali se neću ljutiti. Za sada sam u službi ekipe, trener može računati na mene. Daću sve od sebe da zauzmem mjesto u udarnoj postavi. U ovim godinama ne mogu se zadovoljiti ulogom rezervnog igrača. To ne želim”, podvukao je Pjanić.

U prvom dvoboju evropske klupske elite sa "kraljivima" u igru je ušao petnaest minuta prije kraja. Relevantni nogometni stručnjaci naglasili da je probudio svoju ekipu. No, ostaje nejasno kako igrač tako velikog talenta i kvaliteta nema mjesta u prvih jedanaest.

Ono što nas posebno zabrinjava jeste činjenica da naša reprezentacija uskoro igra kvalifikacionu utakmicu sa Rumunijom, a Pjanić kao jedan od ključnih igrača nije na nivou kakvom očekujemo. Dodamo li tome da Misimović i Rahimić nisu standardni u svojim klubovima, onda se može zaključiti da će Safet Sušić imati velikih probelma sa veznom linijom koja je srce svake ekipe.

Za kraj treba istaći da će bolji dani za nogometaša Lyona doći promjenom trenera ili promjenom sredine.