Nogomet
29

Blaž Slišković za Klix.ba: Poraz Zmajeva pružio šansu i drugim ekipama

Piše. D.K.
Foto: NAP
Foto: NAP
Nekadašnji selektor bh. fudbalske reprezentacije Blaž Slišković smatra da je sinoćnji poraz Zmajeva od Kipra u Zenici ohrabrio i druge ekipe u grupi B da se mogu nadati plasmanu na Evropsko prvenstvo, čiji će domaćin 2016. godine biti Francuska.

"Nije niko očekivao da će se desiti ovaj poraz. Sigurno da smo prije susreta svi bili optimisti da ćemo startati pobjedom. Ovo je jedan korak unazad i ovaj poraz mogao bi kvallifikacije, kada je u pitanju grupa B, učiniti veoma interesantnim", rekao je Slišković za Klix.ba.

Napomenuo je da od ovoga sada ne treba praviti katastrofu, s obzirom na to da su kvalifikacije tek počele.

"Svi smo na početku kvalifikacija očekivali da će BiH i Belgija biti veliki favoriti i lagano izboriti prvo i drugo mjesto. Ovim porazom jednostavno smo dali podstrek drugim ekipama u našoj grupi da i one pokušaju da naprave iznenađenje", kazao je popularni Baka.

Sinoćnja loša fudbalska predstava na "Bilinom polju", kako je naveo, poručila je i drugim ekipama da se učesnik Svjetskog prvenstva može pobijediti.

"S te strane gledajući, ovaj poraz dosta je negativan, jer smo ohrabrili druge ekipe koje u početku kvalifikacija sigurno nisu ni pomišljale da uz Belgiju i BiH mogu nešto napraviti. Nažalost, sada je situacija drugačija, ali vjerujem da je to samo jedno slabo veče igrača i da će naredne utakmice odigrati mnogo kvalitetnije, zrelije i ozbiljnije", istaknuo je Slišković.

Nada se da će reprezentacija BiH na kraju ipak izboriti plasman na Euro 2016., jer direktan plasman ovaj put obezbjeđuju dvije prvoplasirane ekipe.

Baka za sinoćnji poraz pojedinačno ne želi nikoga kriviti.

"Kad se izgubi, izgubio je kolektiv, a kad se pobijedi, pobijedio je kolektiv. Naravno, pojedinačno tu je bilo i slabijih karika, ali najbolje sve to zna selektor Safet Sušić", smatra Slišković.

Vjeruje da će selektor iz poraza izvući ono najbitnije, a to je da u njemu vidi i one loše strane bh. reprezentacije.

"Ako se izvuče pouka i sagledaju stvari gdje nismo bili kvalitetni, i to se ispravi na vrijeme, vjerujem da je ovaj poraz onda jedna pozitivna stvar, ako se to uopće može tako reći", zaključio je Slišković.

Reprezentacija BiH poražena je sinoć u Zenici od Kipra rezultatom 1:2 u prvoj utakmici grupe B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Strijelac za BiH bio je Vedad Ibišević u 6., a za gostujući sastav Dimitris Christofi u 45. i 73. minuti.

Miralem Pjanić promašio je jedanaesterac u 89. minuti, nakon što je prethodno u kaznenom prostoru srušen Edin Džeko.

U drugoj utakmici grupe B Vels je sinoć na gostovanju savladao Andoru sa 2:1.