Nogomet
0

Blatter na udaru aktivista za seksualne jednakosti

Totalsport
Sepp Blatter (Foto: Reuters)
Sepp Blatter (Foto: Reuters)
Aktivisti za prava seksualne jednakosti žustro su reagirali na izjavu Seppa Blattera o suzdržavanju od seksa tokom Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

Katar je dobio organizaciju tog Mundijala, a predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) podsjetio da u tom zemlji vladaju zakoni u skladu s kojima se ljudi moraju i ponašati.

"To nije šala već pitanje života i smrti. Krše se osnovna ljudska prava", kazao je Juriv Lavrikovs, direktor komunikacija evropskog ogranka Međunarodnog udruženja lezbijki, gejeva, biseksualaca, transseksualaca i interseksualaca (ILGA).

Na istom tragu razmišljanja je i "Kick It Out", organizacija koja se zalaže za odstranjivanje rasizma iz nogometa.

"Tako se ne može ponašati krovno nogometno tijelo", smatra prvi čovjek organizacije Herman Ouseley.

Podsjetimo, Blatter je rekao da očekuje da tokom Mundijala u Kataru neće biti diskriminacije po ijednoj osnovi, ali i nekim izjavama obeshrabrio navijača homoseksualne orijentacije da krenu na put.

"Rekao bih da bi se oni trebali suzdržati seksualnih aktivnosti", izjava je koja je Blatteru nanijela problema, premda je i ublažena riječima da "u Kataru sigurno neće biti problema" jer "nogomet nema granice uprkos kulturnih i religijskih različitosti", te da svi oni koji žele na Mundijal to i mogu.