Igrao za Liverpool
12

Bivši reprezentativac Srbije: Pape je moj idol, uvijek navijam za reprezentaciju BiH

F. Z.
Milan Jovanović (Foto: EPA-EFE)
Milan Jovanović (Foto: EPA-EFE)
Bivši reprezentativac Srbije i nogometaš Liverpoola Milan Lane Jovanović otkrio je u razgovoru za Sportski žurnal kako uvijek navija za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Jovanović ističe i kako je dosta mizantropije i da je krajnje vrijeme da se svi zajedno posvetimo ljudskim vrijednostima.

"Obožavam Republiku Srpsku. Od svih reprezentacija republika bivše Jugoslavije jedino navijam za Bosnu i Hercegovinu, jer više od 30 posto Srba živi u njoj. Srbiju, kao otadžbinu, volim, da me ko pogrešno ne shvati. Znam da Srbi u RS-u navijaju za Srbiju. Moje objašnjenje je ovakvo: jedino u Bosni i Hercegovini narod kojem pripadam ima uređen status. Možda postoji neko negodovanje, uvijek je tenzija, ima oprečnih mišljenja, ali bez obzira na sve, Srbi imaju status u BiH. Drugo pitanje je da li sve funkcioniše kako se očekuje. RS je dobro pozicionirana, a krajnje vrijeme je da se posvetimo, svi zajedno, ljudskim vrijednostima, dosta je mizantropije! Treba da se okrenemo budućnosti. Ne želim, niti mi je namjera, da se bavim politikom. Govorim kao sportista", rekao je Jovanović.

Kaže da to nije jedini razlog zbog kojeg navija za reprezentaciju Bosne i Hercegovine te da je njegov nogometni idol - Safet Sušić Pape.

"Posebno sam navijao za BiH dok je selektor bio Safet Sušić! Pape je moj idol. Kao klinac od sedam-osam godina uživao sam u njegovim golovima i driblinzima, partijama na terenu, uvijek sam želio da budem kao i on. Imao je prepoznatljive 'slalome'. Osim toga, dobro znam i njegovog brata Seada. Pape je uvijek smiren, odmjeren, prijatan, istinski gospodin. Ljudina", rekao je bivši nogometaš Liverpoola.