Kvalifikacije za SP
0

FOTO / BiH - Turska 1:1, baraž u našim rukama

Piše: Edin Isanović
Sa utakmice BiH - Turska (Foto: Feđa Krvavac, Fotoservis)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine, večeras na Bilinom polju, odigrala je neriješeno protiv reprezentacije Turske 1:1 čime je zadržala drugo mjesto u grupi 5 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Kako su i najavili Turci su krenuli dosta agresivno. U 4. minuti dva puta je zaprijetio Emre Belozoglu. Prvi pokušaj naši odbrambeni igrači blokiraju. Ipak, iz drugog, samo nekoliko sekundi kasnije poentira za 1-0. Bilo je očigledno da su izabranici Ćire Blaževića u ovaj dvoboj ušli dosta bojažljivo. No, kako je utakmica odmicala igra se selila na polovinu Turaka.

Prvo je zaprijetio Salihović u 10 minuti, ali je Demirel bio na oprezu. Narednu priliku bilježimo u 23. minuti kada Ibričić šutira preko gola. Poravnanje dolazi u 26. minuti kada je slobodnjak izveo Sejad Salihović, a lopta je odsjela u gornjem desnom uglu. Fantastičan pogodak koji je izazvao erupciju oduševljenja na Bilinom polju.

Odmah nakon našeg gola Fatih Terim dobiva crveni karton zbog prigovora. Uz dosta negodovanja preselio je na tribine. U 30 minuti Džeko je iz izgledne situacije prebacio gol. Samo tri minute kasnije Misimović je sam sebi stvorio šansu i u situaciji „jedan na jedan“ bespotrebno oklijevao. Njegov udarac sa gol-crte izbacuje Cetin. Do kraja prvog djela još su pokušali Džeko i Misimović. Ipak, ostalo je 1-1.

Nastavak bolje otvaraju gosti. U 53. minuti udarac Sanlija brani Supić. Naši su šansu čekali iz kontranapada. U 60. minuti u igru je ušao Pjanić umjesto Muratovića i odmah se našao u dobroj prilici. Ipak, nije najbolje zahvatio loptu. Šest minuta kasnije brži od Salihovića bio je Demirel. U 68. minuti Muslimović je zamjenio Ibiševića.

Muslimović iz dobre situacije pogađa golmana Turaka u 76. minuti. Samo četiri minute kasnije Džeko pokušava, ali lopta odlazi pored gola. Šanse su se smjenjivale pa su tako i gosti minut nakon naše prilike bili u izglednoj poziciji, ali lopta odlazi pored gola. Tri minuti prije isteka reguralnog djela, gosti pogađaju stativu . Rezultat se do kraja nije mijenjao.

Kvalifikacije za SP, Grupa 5, 8. kolo:

Armenija – Belgija 2-1 (Goharjan 23, Hovsepjan 50 / Van Buyten 90+2)

Bosna i Hercegovina – Turska 1-1 (Salihović 25 / Emre 5)

Kasnije:

Španija – Estonija

Poredak:

  1. Španija 21 (-1)
  2. Bosna i Hercegovina 16
  3. Turska 12
  4. Belgija 7
  5. Estonija 5 (-1)
  6. Armenija 4