Svi putevi vode na Pirineje
0

BiH iz Portugala prema jugu Afrike

Piše: Edin Isanović
Starion Luz u Lisabonu
Starion Luz u Lisabonu
Turističke agencije imaju pune ruke posla. Jednostavno, svi žele u Portugal, žele biti tu i živjeti san. Žele da to traje što duže.

Ako postoji bh. sportski brend, onda je to definitivno nogometna reprezentacija. Bliži se dvoboj u Lisabonu, a euforija polako raste. Mnogo bh. navijača najavilo je odlazak u zemlju na rub Atlantika. Živimo u vrijeme kapitalizma i ovo gostovanje upravo je idealna prilika za bježanje od svakodnevnice, od monotonije koja gazi svaki dan. Živi se za trenutke opuštanja, uživanja u igri, euforiji koja se može pronaći na tribinama, prije i nakon utakmice. U navijačkim pohodima želimo da pokažemo Evropi, da smo tu, da pripadamo tom društvu.

Uvijek se iznova pronađe vjera

Mi smo država koja još uvijek nije izborila plasman ni na jedno veliko takmičenje (što se tiče nogometa), još uvijek tražimo mjesto među najboljima. Čini se da nas jedino homogenizira nogometna reprezentacija. Portugalska priča postaje sve veća i veća, miriše na uspjeh. Sve nas nekako podsjeća na Genk i Cristal Arenu. Kada se prisjetimo tog trenutka, vjerujemo da svaka naredna utakmica može donijeti isto. Bili smo puni radosti i ponosa te noći. Ipak, u međuvremenu smo naučili i na frustracije, osjetili gorčinu poraza, ali se uvijek iznova pronađe vjera.

Još uvijek žalimo što nismo 2004. godine otišli na kontinentalnu nogometnu smotru upravo u Portugal. Prepreka, Danska, bila je nepremostiva. To su dani koje je svako od nas prepričao sto puta. Vrtimo film. Pamtimo golove, akcije, skoro svako dodavanje. Nažalost, 1-1 nije bilo dovoljno.

Sada imamo novu priliku. Suparnik je Portugal. Možemo li ga nokautirati u dvije utakmice? Svi vjerujemo da možemo. No, u nogometu postoji egzaktni ključni pojam oko kojeg nema spora - rezultat. Upravo će rezultat nakon 180 minuta dati odgovor na naše pitanje.

Iako smo neposredno pred krucijalne kvalifikacione okršaje dobili upozorenje od FIFA-e (u kojem je zaprijećeno da samo jedna baklja može prouzrokovati probleme) navijači su bili dostojanstveni. Zaslužili su sve pohvale. Ponovo su na ispitu koji će, sigurni smo u to, položiti. Danas je trend imati kartu za utakmicu nogometne reprezentacije.

Lisabon je sličan Rimu

Turističke agencije ovih dana imaju pune ruke posla. Jednostavno, svi žele u Portugal, žele biti tu i živjeti san. Žele da to traje što duže. Ako ste običan, sasvim prosječan navijač, onda će te za ovakvo putovanje morati otići debelo u "crveno". No, ne marite previše za tim, o tome ćete razmišljati nakon utakmice, kada se slegnu emocije. Oni malo optimističniji već razmišljaju o Južnoj Africi.

Za kraj malo više informacija o glavnom gradu Portugala. Lisabon je sličan Rimu, gradu na sedam brežuljaka. Smješten je uz rijeku Tejo, a imao oko 555.000 stanovnika. Centar noćnog života su četvrti Bairro Alto i Alfarana. Stari dio grada prepun je kuća čije su fasade ukrašene raznim mozaicima, koji su napravljeni od keramičkih pločica.

Portugal je jedan od najeftinijih zemalja Evropske unije i može se reći da je za "plitki" navijački džep "obećana zemlja". Jedan od nadimaka ove države je i "zemlja nostalgije". Ljudi su srdačni i otvoreni, naročito ako se potrudite naučiti desetak riječi na portugalskom, kojim je u najslavnije kolonijalno doba govorilo "pola svijeta".

Lisabon je jedini portugalski grad koji ima metro. Radi do 1 sat poslije pola noći. Može se kupiti i dnevna karta za sva gradska prevozna sredstva. Aerodrom je udaljen sedam kilometara od centra grada i najjednostavnije je koristiti tramvaj. Ukoliko dolazite vozom, izaći ćete na glavnoj željezničkoj stanici Santa Apolonia, kilometar istočno od centra. Hrana je vrlo ukusna, specijalitet su morski plodovi.

Kapacitet stadiona Da Luz je 65 hiljada sjedišta. Ima ukupno 925 novinarskih mjesta, a cijena izgradnje koštala je oko 85 miliona eura. Udaljen je svega šest kilometara od glavne željezničke stanice, a četiri kilometra od aerodroma. Ipak, najlakše je doći podzemnom željeznicom. Treba izaći na stanici Colegio Militar – Luz.

Sadašnji Luz zamijenio je nekadašnji Luz. Na njemu svoje utakmice igra slavna Benfica. Dizajn stadiona utemeljen je na svjetlosti, po kojoj je i dobio ime. Može li nas obasjati svjetlost portugalskog bisera?