Nogomet
26

BiH – Egipat 0:2: Faraoni očitali lekciju bezidejnim Sušićevim trupama

Piše: Edin Isanović
(Foto: Anadolija)
Nogometna reprezentacija BiH poražena je u Innsbrucku u prijateljskom meču od Egipta rezultatom 2:0. Samo otvaranje ovog dvoboja nagovijestilo je takav scenarij. U uvodnim minutama utakmice Egipćani odmah ozbiljnije prijete golu Zmajeva. Prvo je pogriješio Salihović, a nekoliko minuta kasnije i Spahić. Ipak, suparnici nisu kaznili dekoncentraciju naših reprezentativaca. Faraoni su presingom od prve minute pokazali Zmajevima da su bez šansi.

Igrao se 5. minut kada je Medunjanin ušao u šesnaesterac, neko od suparničkih igrača ga je srušio, a glavni sudija meča pokazao je da se igra nastavi.

U 10. minuti iz igre je izašao Samir Muratović koji se oprostio od reprezentativnog dresa. Dobio je zasluženi aplauz i prigodne poklone čelnika NSBiH. Umjesto njega u igru je ušao debitant Tino Sven Sušić.

Fathy tri puta zaprijetio Begoviću

Četiri minute poslije dobro je šutirao Fathy, ali lopta odlazi pored gola. Isti igrač, nekoliko minuta kasnije volejom sjajno pokušava, ali nije precizan. Seriju promašaja zaokružio je u 21. minuti kada nije uspio matirati Begovića. Lopta je otišla preko gola. U tim trenucima Egipćani su potpuno kontrolisali utakmicu. Dominirali su tehnički, taktički, fizički, prednjačili agresivnošću i motiviranošću.

Zmajevi nisu pokazivali motivaciju, želju i borbenost. Posebno je podbacio vezni red koji je srce svakog tima. Prvi udarac ka golu Faraona uputio je Senad Lulić u 30. minuti. No, nije bio precizan. Nogometaš Lazija je u 37. minuti pokušao matirati Ekramyja, ali je golman Egipta ponovo bio na oprezu. Minut kasnije iz slobodnjaka pokušava Salihović, ali je Ekramy lako uhvatio loptu. Na odmor se otišlo sa nepopularnih 0:0.

Nastavak bezidejnosti i nedostatak borbenosti Zmajeva

Selektor bh. tima Safet Sušić u nastavku je umjesto Mujdže ubacio još jednog debitanta Anela Hadžića, dok je Ognjen Vranješ zamijenio Kolašinca. Ipak, to nije donijelo ništa dobro u igri bh. reprezentacije. Inicijativa Egipćana urodila je plodom u 52. minuti. Gedo je pobjegao Vranješu i poentirao za 1:0. U narednih 10 minuta ništa se nije dešavalo. Bh. selektor Safet Sušić u 62. minuti u igru ubacuje Hajrovića umjesto Lulića, a Višća je zamijenio Ibiševića.

Samo minut kasnije Egipćani dolaze do 2:0. Ovaj put pogodio je Salah. Iako su Faraoni vodili dva gola razlike nastavili su sa atacima ka golu Begovića. Tako je Salah u 75.minuti mogao potpuno dotući naš državni tim, ali je Vranješ spasio gotovo siguran pogodak.

Igrao se 78. minut kada je Hajrović oprobao svoj šut, ali je čuvar mreže Egipćana izbio loptu u polje. U 80. minuti Tino Sven Sušić izlazi igre, a mijenja ga klupski kolega Avdija Vršajević. Očigledno da selektor nije bio zadovoljan njegovom izvedbom.

Rezultat se do kraja nije mijenjao. Zaslužena pobjeda Faraona koji su potpuno razbili Sušićeve izabranike. Ovo je treći uzastopni poraz Zmajeva u prijateljskim utakmicama. Upozorenje koje se mora ozbiljno shvatiti u nastavku priperam za Svjetsko nogometno prvenstvo.

Tekstualni prijenos utakmice pogledajte ovdje.