Nogomet
59

Bez golova u Velsu: Hennessey zaključao mrežu i donio bod domaćima

Piše: Edin Isanović
(Foto: EPA)
U drugoj utakmici kvalifikacija za odlazak na EURO koji će se 2016. godine održati u Francuskoj nogometna reprezentacija BiH odigrala je u Cardiffu nepopularnih 0:0 sa Velsom. Zmajevi su igrali dobro, stvarali šanse, ali je briljirao čuvar mreže domaćih – Hennessey. Ovo će biti prvi osvojeni bod u kvalifikacionom putu za plasman na kontinentalnu smotru. No, krenimo redom. Domaći su počeli ofanzivno od prvog sudijskog zvižduka.

Igrao se 8. minut kada su opasno zaprijetili. Ipak, Šunjić je u posljednjim trenucima izbacio loptu u korner. Naši uzvraćaju dvije minute poslije. Miralem Pjanić dobro šutira, ali Hennessey brani.

U 17. minuti Bale iz prekida oštro centrira u šesnaesterac Zmajeva. Međutim, rasčistio je Šunjić. U narednom napadu izabranici Safeta Sušića pokušavaju doći do pogotka. Medunjanin teži proigrati Džeku - bez uspjeha.

U 20. minuti uzdasi na tribinama gdje su smješteni domaći navijači. Reprezentativci Velsa izvode sjajnu akciju. Na kraju je šutirao Gumter, ali lopta odlazi preko gola.

Zmajevi uzvraćaju u 27. minuti preko Pjanića koji je ponovo oprobao svoj šuta. No, lopta odlazi pored gola. U posljednjih 15 minuta prvog dijela bh. selekcija pravi pritisak. Ibišević je u 32. minuti, nakon kornera pokušao poentirati, ali je čuvar mreže domaćih bio dobro postavljen. Rezultat je ostao ne promijenjen. Napadač Zmajeva Ibišević u 44. minuti pada u šesnaestercu domaćih nakon što je oboren, ali sudija nije pokazao na kazneni udarac.

Prvih 45 minuta okončano je bez golova. Bh. selekacija imala je posjed lopte 56 posto, a domaći 44 posto.

U nastavku prvi prijete domaći. Bale pokušava iz slobodnjaka, ali nije bio precizan. U narednom napadu Sušić sjajno asistira za Medunjanina čiji udarac sa peterca zaustavlja Hennessey. Stezao se obruč oko gola Velsa.

U 54. minuti Džeko dobro puca glavom. Čuvar mreže domaćih ponovo loptu odbija u korner. Tri minute kasnije zaustavio je i šut Harisa Medunjanina. Zmajevi su u tim trenucima igrali dobro, ali je nedostajalo koncentracije u završnici. Igrao se 68.minut kada je Pjanić iz slobodnjaka pokušao otključati mrežu Velsa. Lopta odlazi tik pored stative.

Kapiten Edin Džeko dobio je žuti karton nakon jedne rasprave.

Williams u 78.minuti nije iskoristio fantastičnu priliku. Bale je ubacio loptu iz prekida, ali je kapiten Velsa glavom prebacio gol. Pjanić u 80. minuti dobro šutira iz slobodnog udarca, a Hennessey ponovo briljatno interveniše i pokazuje da je izuzetno motivisan i raspoložen.

Rezultat se do kraja meča nije mijenjao. U sudijskoj nadoknadi Bale je sjajno šutirao iskosa, ali je Begović odbranio.

Ostalo je 0:0, a Velsu više odgovara neriješen ishod.