Inspirativna priča
40

Belgijski igrač htio odustati od nogometa i raditi na građevini, a sada ga želi Liverpool

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zvijezda francuskog Rennesa Arthur Theate je imao poprilično burnu karijeru budući da je od skorog odustajanja i promjene profesije mogao postati najskuplji belgijski defanzivac.

Ovaj 23-godišnjak se uveliko povezivao sa prelaskom na Anfield na ljeto, a malo ko zna da je prije tri godine bio nezaposlen nakon što ga je otpustio Standard Liege.

Razmišljao je o radu na građevini budući da ga je odbio belgijski četveroligaš, no posljednji ušteđeni novac je iskoristio da radi s ličnim trenerom nakon čega je otišao na sedmičnu probu u Oostende i potom osigurao ugovor.

Nakon samo jedne sezone u Belgiji, preselio se u Bolognu gdje se nije dugo zadržao jer ga je Rennes 2022. godine kupio kao zamjenu za Nayefa Aguerda koji je otišao u redove West Hama.

Sa samo dvije godine profesionalnog nogometa iza sebe, Theate se pridružio Rennesu i pomogao mu da zauzme četvrto mjesto prethodne sezone na tabeli Ligue 1 i osigura mjesto u Evropskoj ligi.

Svojim impresivnim nastupima je osigurao mjesto u ekipi Roberta Martineza za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine gdje nije upisao ni minutu, a od tada je za Crvene đavole odigrao u 13 navrata od čega je osam puta počeo na poziciji lijevog beka.

"Volim mentalitet Carlesa Puyola i Sergija Ramosa. Jako me inspirišu svojom upornošću i željom za pobjedom u svakoj utakmici. Slučajno sam ovog ljeta naletio na Sergija Ramosa. Razgovarali smo neko vrijeme o svemu, uključujući francusku ligu i naše karijere. Rekao mi je da sam napravio dobar izbor što sam došao u Rennes i da je najvažnije dobiti što više vremena za napredak", rekao je Theate te dodao:

"Bilo je pomalo rock and roll tokom mojih ranih godina, dok sam igrao za Genk, Standard Liege, Genk i ponovno Standard. Kada sam imao 20 godina, izbačen sam i ostao bez kluba, nezaposlen. To je bilo na kraju sezone 2019/20, neposredno nakon početka COVID krize. Počeo sam tražiti 'pravi' posao jer sam morao zarađivati za život. Htio sam raditi u građevinarstvu jer nemam diplomu. Žrtvovao sam svoj studij zbog nogometa".

Sada se sve promijenilo i za ovim mladim stoperom vlada veliki interes budući da se u igru za njegov potpis ponovo uključio Liverpool koji traži stopera nakon povrede Joela Matipa.

Bilo da se ovaj transfer realizuje ili ne, jasno je da će se on jednog dana pridružiti velikom evropskom klubu, a kada će se to i ostvariti, saznaćemo uskoro.