Nogomet
26

Analiza / Belgija sve bolja, odlično korištenje Vertonghena i potvrda Hazardovog povratka

Piše: Rijad Durkić
Uvjerljiv rezultat svijetlio je na semaforu lijepog stadiona u Toulouseu, Marc Wilmots izgledao je kao najsretniji čovjek na svijetu, a Mađari su s posljednjim sudijskim zviždukom počeli razmišljati o hotelskoj ponudi na Jadranu. Euro ulazi u završnu fazu i tamo ima mjesta samo za one koji su barem za klasu bolji od Mađara.
Foto: EPA
Foto: EPA

Iskren da budem, ako postoji reprezentacija koju nisam mogao zamisliti u osmini finala ovog Eura onda je to baš Mađarska. Mislim da im nisam predviđao niti prolaz baraža protiv Norvežana, a njihova pobjeda protiv, u kvalifikacijama sjajne Austrije, mi je pojedinačno najveće iznenađenje cijelog turnira.

Ipak, družina Balázsa Dzsudzsáka, nikad izbrušenog talenta (koji je bljesnuo u PSV-u, a kasnije se izgubio po tundrama i tajgama teške i daleke ruske lige) prikazala je zaista mnogo i Marcu Wilmotsu nije bilo lako u pripremi ove utakmice.

Belgijski selektor nikako ne uspijeva ono što svi priznaju kolegi s druge strane, Berndu Storcku, da mu ekipa igra na nivou igračkog potencijala ili čak i više od toga. Belgija često djeluje kao loš spoj odličnih igrača, nefunkcionalan sistem koji iz mlaznog motora ne može da izvuče više od onog što daje neki dizel agregat. Sinoćnja utakmica bit će Wilmotsov argument da ipak može bolje.

Početni sastavi s obje strane nisu iznenadili, bilo je to ono što smo mogli pročitati i u najavama. Izuzetak je Dries Mertens, kojeg je Wilmots nakon odličnih pola sata protiv Švedske ubacio umjesto Yannicka Carrascoa. Taktički je to izmjena dvojice sličnih igrača, pa smo znali da će onda i jedni i drugi igrati svojih uobičajenih 4-2-3-1.

Klasična formacija Belgije 4-2-3-1 (fotografija broj 1)
Klasična formacija Belgije 4-2-3-1 (fotografija broj 1)

Od početka je sve izgledalo jako loše za Mađare. Bez obzira na zbivanja u grupi djelovali su kao da ne pripadaju ovom dijelu takmičenja, manje-više u svim segmentima igre, a što je i najvažnije samo deset minuta trebalo je Belgijancima da zabiju gol. Loše branjenje prekida, čak dva odlična skakača Alderweireld i Lukaku sami u skoku ispred Kiralya, a štoper Tottenhama otvorio je mrežu nesretnih Mađara.

Nedostatak kompaktnosti kao početak cijelog niza problema

Od svega lošeg, najlošija je bila kompaktnost. "Krateri" prostora otvarali su se kroz dubinu, a Belgijancima nije trebalo mnogo truda od svoje zadnje linije dođu do Gabora Kiralyja, vremešnog vratara Haladasa, velike legende Herthe iz Berlina.

Porozna defanzivna 4-4-2 zona Mađara koju su zbog nedostatka kompaktnosti i pokretljivosti prednja četiri igrača Belgije lako probijali (fotografija broj 2)
Porozna defanzivna 4-4-2 zona Mađara koju su zbog nedostatka kompaktnosti i pokretljivosti prednja četiri igrača Belgije lako probijali (fotografija broj 2)

Belgija je rezultatski, a i profilom utakmice vrlo brzo ušla u svoju komfornu zonu, Mađari su se morali otvarati, tražiti iznenađenje, više rizikovati. Belgijancima je ostajalo da čekaju greške, oslone se na kvalitet svoje defanzive i nove golove traže iz tranzicije, time minimiziraju vrijeme u postavljenom napadu na gustu zonu pred golom protivnika, što je Belgijancima slabija strana.

Dva rješenja za sretnije dane

Za rješenja na postavljenu odbranu Wilmots polako otkriva karte ili slaže bolja, logičnija rješenja. Evo dva zanimljiva primjera, za obje strane terena.

Prvo, na desnoj strani, Lukaku se uvlači duboko u vezni red, da može primiti loptu, poslužiti kao mantinela i odigrati na desnog beka Meuniera. Ovim manevrom napadač Evertona izvlači svog stopera Guzmicsa, te ostavlja brzonogog Mertensa samog s bekom Kadarom i mnogo nepokrivenog prostora iza njih, slijedi lopta iza leđa mađarskog beka.

Ovo su Belgijanci probali u prvom dijelu barem tri puta i dva puta se otvorila strana i uslijedila je dobra prilika.

Trougao Lukaku, Meunier, Mertens navlači štopera Mađara i otvara prostor iz Kadara (fotografija broj 3)
Trougao Lukaku, Meunier, Mertens navlači štopera Mađara i otvara prostor iz Kadara (fotografija broj 3)

Drugi primjer je sa suprotne strane, još jednostavniji, koji može biti dodatno brušen u narednim utakmicama. Eden Hazard, prvi igrač ove reprezentacije i londonskog Chelsea, odličan je kad se ubaci u sredinu sa svog lijevog krila. U sredini on postaje ozbiljna i jako kvalitetna pas opcija, igrač viška, ali tako i otvara koridore za ubacivanja odličnog Jana Vertonghena.

Hazard uvlačenjem u sredinu postaje fokus pažnje mađarske odbrane, a napadu Belgije širinu i dubinu daje Vertonghen (fotografija broj 4)
Hazard uvlačenjem u sredinu postaje fokus pažnje mađarske odbrane, a napadu Belgije širinu i dubinu daje Vertonghen (fotografija broj 4)

Vertonghen kao David Alaba

Jan Vertonghen polivalentan je odbrambeni igrač, najčešće štoper, ali duga koraka i brzog razmišljanja. U ovoj utakmici išao je visoko i daleko u polje Mađara i kod kontri, koristeći činjenicu da su Mađari morali gusto braniti centralni dio terena, jer njime marširaju glavne snage Belgijanaca u tranziciji (Hazard i De Bruyne).

Vertonghen je bio prvi u trčanju kontri, slična logika objašnjena u pozicijskoj situaciji kao kod fotografije broj 4 (fotografija broj 5)
Vertonghen je bio prvi u trčanju kontri, slična logika objašnjena u pozicijskoj situaciji kao kod fotografije broj 4 (fotografija broj 5)

Igrač Tottenhama nije se na tome zaustavljao, već je u pozicijskim napadima ulazio u sredinu, nastajao biti iznenađenje i igrač više u "crvenoj zoni" (posljednjih 20 metara).

Ova igra Vertonghena nešto je što je Wilmots prepisao od Guardiole u Bayernu koji je tako koristio Davida Alabu. Vertonghen je elegantan s loptom u nogama, inteligentan, čak mu ne nedostaje i motorike, ali za razliku od Alabe značajno lošiji u konkretizacijih tih radnji, kad treba dovršiti akciju, asistirati ili tući po golu.

Avangardna igra lijevog beka Belgije, koji u završnoj fazi napada postaje dodatni napadač ili opcija u kaznenom prostoru, koji svojim kretanjem posteje faktor X belgijskog napada (fotografija broj 6)
Avangardna igra lijevog beka Belgije, koji u završnoj fazi napada postaje dodatni napadač ili opcija u kaznenom prostoru, koji svojim kretanjem posteje faktor X belgijskog napada (fotografija broj 6)

Utakmica koja je vodila očekivanom kraju

Mađarima nije preostajalo ništa drugo nego da se otvaraju, ali više od udaraca iz daljine nisu napravili ništa u prvom dijelu utakmice. Istina, kad imaš Balázsa Dzsudzsáka u sastavu i takvi pokušaji mogu biti opasna stvar, znaju to Portugalci, Islanđani i Austrijanci.

Iako su u prvom dijelu bili mnogo bolji, prednost od samo jednog gola razlike nije davala previše sigurnosti Belgiji. Mađari su preuzimali sve više rizika, a kako Belgija nije zabila na vrijeme, svaki prelazak Mađara preko centra s loptom prijetio je da i ovu utakmicu uvede u dramatičan završetak.

Prostor su osvajali najviše preko bočnih strana, koristeći poslovničnu nezainteresovanost krila Belgije za defanzivne zadatke, ipak više od nepripremljenih nabačaja i forsiranja dalekometnih pokušaja nisu mogli.

Utakmica je dramaturški završena desetak minuta prije kraja kad je odbrana Mađara u dva napada primila dva gola. Oba gola nose potpis sinoć sjajnog Edena Hazarda. Prvi gol je asistirao, drugi je sam zabio, te time podsjetio na neke bolje periode u svojoj karijeri.

Mađarska tako završava svoj san na Euru, bio je lijep dok je trajao. Preko Belgije se realno ipak nije moglo. Može ovo biti odličan podstrek za dalji razvoj mađarskog fudbala, sve u skladu s pojačanim investiranjem u infrastrukturu i jačanje lige kojem smo svjedoci zadnjih godina.

Belgija ostaje na turniru kao velika sila s nekoliko upitnika, svjesna da je svoju najbolju utakmicu odigrala sinoć, da se diže kako takmičenje odmiče, te da u njenom dijelu žrijeba nema niko niti blizu toliko igrački moćan, širok i raznolik tim. U četvrtfinalu ih očekuje derbi naše posljednje kvalifikacijske grupe i sudar s Garethom Baleom i njegovim Velsom.