Održana sjednica IO
20

Begić, Zeljković i još tri čelnika NS BiH započinju proces izbora novog selektora Zmajeva

N. K.
Detalj s jedne od prethodnih sjednica (Foto: NS BiH)
Detalj s jedne od prethodnih sjednica (Foto: NS BiH)
Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH održana je danas u Sarajevu, na njoj je razmatran izvještaj selektora Duška Bajevića o proteklom ciklusu takmičenja u A diviziji Lige nacija i utakmici baraža protiv reprezentacije Sjeverne Irske, a pao je i prvi dogovor o izboru novog selektora.
Nakon sveobuhvatne analize i iscrpne diskusije zaključeno je da nije ostvaren postavljeni cilj, odnosno plasman na Evropsko prvenstvo 2020.

"U takmičenju Lige nacija ostvaren je rezultat koji je bio u skladu s realnim kvalitetom i mogućnostima naše 'A' selekcije. NS BiH se zahvaljuje dosadašnjem selektoru i njegovom stručnom štabu na radu u prethodnom periodu, a izbor novog selektora će biti obavljen u skladu s propisanim procedurama u okviru NS BiH. Izvršni odbor će poduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi izbor i imenovanje novog selektora bili obavljeni u optimalnom vremenskom okviru", poručili su iz Nogometnog saveza BiH.

Tim za odabir novog selektora čine predsjednik Saveza Elvedin Begić, potom potpredsjednici Ivan Beus i Milorad Sofrenić te predsjednici entitetskih saveza Irfan Durić i Vico Zeljković.

Zadatak petočlane komisije bit će priprema mape puta za izbor selektora te obavljanje razgovora s kandidatima. U proces će, kako saznajemo, biti uključeni i neki bivši reprezentativci koji bi bili glas struke kao što su Zvjezdan Misimović, Emir Spahić, Sergej Barbarez, Saša Papac...

Potom će biti predložena imena koja na kraju mora potvrditi Izvršni odbor. Izbor selektora bi se trebao desiti do kraja godine, a prvi sastanak petočlanog tima trebao bi biti već u petak, saznaje portal Klix.ba.

Inače, na današnjoj sjednici je donesena i Odluka o trajanju zimskog prijelaznog roka za igrače profesionalce registrovane za klubove Premijer lige Bosne i Hercegovine, i to od 5. februara do 3. marta naredne godine. Za igrače amatere svih nivoa takmičenja u nogometu NS BiH prijelazni rok traje od 22. februara do 15. marta 2021. godine, a za igrače amatere u futsal takmičenju NS BiH prijelazni rok traje od 1. januara do 28. januara 2021. godine.