Propalo partnerstvo
17

Beckham tužio slavnog glumca i dobrog prijatelja, tvrdi da ga je oštetio za 8 miliona eura

H. H.
David Beckham (Foto: Instagram)
David Beckham (Foto: Instagram)
David Beckham je počeo pravnu bitku s poznatim holivudskim glumcem Markom Wahlbergom zbog neuspjelog dogovora vezanog za promociju Wahlbergovog fitness brenda.

Bivši engleski nogometaš tvrdi da je pretrpio znatne finansijske gubitke, procenjene na oko 8 miliona eura, kao rezultat propalog partnerstva.

Partnerstvo između Beckhama i bredna "F45", gdje je David trebao da podrži liniju Wahlbergovih personalizovanih treninga, propalo je zbog sporova oko obećanih dionica koje se nikada nisu ostvarile.

Ovaj pravni spor se povlači od oktobra 2022. godine, kada su Beckham i legenda golfa Greg Norman podnijeli tužbe protiv "F45" sudovima u Kaliforniji. Uprkos naporima da se ovo pitanje riješi nagodbom, spor se nastavio izazivajući medijsku pažnju.

Prethodno je kompanija Davida Beckhama "David Beckham Ventures Ltd" (DBVL), tražila odštetu do 18,85 miliona eura od "F45", prema evidenciji podnesenoj prošle godine.

Međutim, u posljednjoj pravnoj tužbi, Beckham sada traži nadoknadu štete direktno od Mark Wahlberg Investment Group koja je u vlasništvu Marka Wahlberga, kao i od osnivača F45 Adama Gilchrista i Roba Deutscha.

Nakon što su se David Beckham i njegova porodica preselili u Los Angeles 2007. godine, kada je Englez potpisao ugovor za LA Galaxy, počelo je i njihovo prijateljstvo sa Markom Wahlbergom. U novembru 2020., Beckham je pristao da postane globalni ambasador brenda za australijski brend "F45", a viđen je na treninzima sa živopisnim fotografijama sa opremom brenda u jednoj od njegovih teretana.

Također je podijelio nekoliko postova na svom Instagramu promovišući "F45" milionima svojih pratilaca kao dio ovog ugovora, iako su te objave u međuvremenu uklonjene.

Prema DBVL-u, u sklopu sporazuma, Beckhamu je obećano da će dobiti udio u kompaniji početkom 2022. Međutim, ove dionice su isporučene tek nekoliko mjeseci kasnije, do kada je cijena dionice značajno pala sa oko 11 eura po dionici na samo 3 eura po dionici.

Advokati Davida Beckhama navode da ga je kašnjenje u prepuštanju dogovorenih dionica koštalo i do 8 miliona eura potencijalne dobiti.

Kako prenosi The Sun, Mark Wahlberg i ostali optuženi pokušavaju da ospore navode o prevari, tvrdeći da su neosnovani, dok se cijena dionice F45 u SAD-u nikada nije oporavila od početne vrijednosti od 15 eura.

Trenutno dionice kompanije vrijede samo 15 centi, prema najnovijim tržišnim podacima. Osim toga, kompanija je doživjela brojna zatvaranja franšiza u nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku.

Wahlberg je kupio manjinski udio u F45 2019. godine preko svoje investicione grupe.