Nogomet
0

Beckenbauer traži jednostavnije pravilo o ofsajdu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
FIFA-ina radna grupa ''Football 2014'', kojoj je na čelu legendarni njemački nogometaš Franz Beckenbauer, zalaže se za uvođenje jednostvanijeg pravila o ofsajdu...
  • Trebalo bi biti jasno i shvatljivo kada je igrač u aktivnom, a kada u pasivnom ofsajdu. U moje je vrijeme to bilo jednostavno: ofsajd je bio ofsajd. Nije bilo bitno gdje je bila lopta. Ovo danas je besmisleno i prekomplikovano - rekao je Beckenbauer nakon sastanka u Zürichu.

Radna grupa se obavezala da će do sljedeće sjednice izraditi prijedlog o jednostavnijem pravilu o ofsajdu. Također, grupa se složila da je trostruka kazna za nogometaša koji skrivi kazneni udarac kao posljednji igrač odbrane prestroga. Danas se takav igrač kažnjava direktnim isključenjem, kasnije mora odraditi barem još jednu utakmicu suspenzije, a protiv njegove ekipe je dosuđen jedanaesterac.

Radna grupa je predložila da se ubuduće za takve prekršaje dodjeljuju samo žuti kartoni, a crveni bi dobivali samo oni igrači koji naprave težak prekršaj ili zaustave rukom loptu na gol-crti. Očekuje se da će takav prijedlog biti prihvaćen u martu sljedeće godine na sjednici Međunarodnog nogometnog odbora (IFAB), tijela nadležnog za promjene pravila igre.