Prognoze za finale Lige prvaka
0

Bayern važi za favorita, Chelsea imao lošu sezonu

Totalsport
Allianz Arena će u subotu (od 20.45) biti poprište velikog finala nogometne Lige prvaka. Za pehar i slavu se bore igrači bavarskog ponosa, minhenskog Bayerna, i gost iz Londona - sastav Chelseaja.

Bayern je tako na najbolji mogući način iskoristio povlasticu ove sezone, odnosno, igranje završne utakmice na svom stadionu. Taj podatak, ali i mnogo toga drugoga, gura Bayern u poziciju favorita. U daleko boljoj su formi proživjeli ovu sezonu. Da nije bilo Borussije iz Dortmunda, opet bi bili vladari zbivanja u njemačkom nogometu, dok se Chelsea nije uspio kroz Premiership niti plasirati iduće sezone u Ligu prvaka.

Istina, Chelsea je osvojio FA Cup, ali više ostaju u pamćenju njihove izuzetno slabe igre u prvom dijelu sezone. Potom i smjena trenera Andrea Villas-Boasa, ali i određeno buđenje po dolasku Roberta di Mattea na poziciju stratega. Ipak, Chelsea se i pod njegovim patronatom doslovno provlačio protiv Napolija i Benfice u Ligi prvaka, a pogotovo protiv Barcelone u polufinalu.

Bayern bi trebao biti favorit i zbog činjenice da je dobio 13 od zadnjih 14 utakmica na svojoj Allianz Areni (u svim takmičenjima). Bayern je i ove sezone, uključujući kvalifikacije protiv Züricha, odigrao sedam utakmica na Allianz Areni i svih sedam - dobio!

Međutim, dobivate li i vi osjećaj da je dosta toga ove sezone u Ligi prvaka otišlo - mimo očekivanja. Primjerice, ko je očekivao ispadanje Manchester Uniteda još u grupi, a krivac im je bio Basel. Je li iko mogao zamisliti da Apoel prođe grupnu, pa i Lyon? Čudno je bilo što je novi engleski prvak Manchester City zapeo rano u takmičenju, a i svi su pričali o finalu Barcelone i Reala, a dogodilo se upravo suprotno.

Chelsea je tokom ove sezone bio ko zna koliko puta pokopan u Ligi prvaka, ali igrat će finale. Drugo u historiji, nakon 2008. godine, kada je nesretno izgubio od Uniteda prilikom izvođenja jedanaesteraca.

Ove sezone se mnogo toga vraćalo Chelseaju. Ranije je u Ligi prvaka imao mnogo nesreće. Ispadao je na penale, primao je nepostojeće pogotke (od Liverpoola), a zaključna je bila velika sudačka nepravda u polufinalu 2009. godine, kada je norveški sudac Ovrebo gurao i gurao, te pogurao Barcelonu prema finalu.

Chelsea je ove sezone dočekao trenutak da se osveti Barceloni i da je, nikada slabiji, pobijedi. Svih ranijih godina Chelsea je u Ligu prvaka ulazio kao jedan od favorita, ali bi se uvijek nešto dogodilo i klub iz Londona bi razočaran ispao. Samo jednom su došli do finala. No, ove godine su se provlačili i sada su baš zbog svega toga možda čak i najbliže velikom peharu.

Borussija Dortmund je dokazala na koji se način može slomiti Bayern i to vrlo lako. Uspije li se Chelsea braniti kvalitetno kao i protiv Barcelone (možda ne u tolikoj mjeri, ali na pravi način), svaka iduća minuta finala će otvarati sve veću šansu za Chelsea.

Zbog navijača, zbog domaćinstva, ali i stila igre, Bayern se mora postaviti napadački u tom meču i takav stav će otvarati šansu za Chelsea u kontrama. I takvo što na idealan način mogu iskoristiti Drogba, Mata, Kalou, kasnije kada u igru uđe i Torres.

Ovaj potonji igrač je godinu dana (i više) bio ismijavan u Chelseaju jer nije mogao zabiti pogodak, makar je igrao vrlo dobro. Pred kraj ove sezone se Špancu otvorilo. Zabio je Barceloni, zabijao je na Otoku, a s obzirom kako je cijela priča oko ovogodišnje Lige prvaka prilično simbolična, mogao bi zabiti i na Allianz Areni.

Koeficijent na to je u Favoritu ogromnih 4.00 i definitivno vrijedi pokušati. Da, imamo dojam da Chelsea može pametnom i racionalnom igrom napaokostiti Bayernu koji se mnogo više cijeni, nego što zapravo vrijedi. Jaka odbrana Chelseaja, makar u njoj neće biti Ivanovića i Terryja, se može nositi s jakim igračima (Gomez i Müller), ali i brzancima (Robben, Ribery). Da Chelsea ne gubi unutar 90 minuta se vrednuje sa 1.90 i to je za nas dobra prilika. Još bolja je ona da će Chelsea, mimo vjerojatno mnogih očekivanja, slaviti konačnu pobjedu - koeficijent je sjajnih 3.00 u Favoritovim poslovnicama.

Ova utakmica bi se mogla rasplamsati tek u nastavku, pa je i dobra opklada da u prvom poluvremenu neće biti više od jednog pogotka. U tom slučaju bi taj "zicer" vrijedio 1.45.

 Zanimljivosti:

Chelsea je dosad u svojoj historiji samo jednom gostovao u Münchenu kod Bayerna. Dogodilo se to u četvrtfinalu Lige prvaka, u sezoni 2004/05. Bayern je tu utakmicu dobio s 3-2.

Zadnjih sedam pogodaka Chelseaja u Ligi prvaka je zabilo sedam različitih igrača.

Bayern će finalnu utakmicu odigrati bez Badstubera, Alabe, Luiz Gustava, Brene i Van Buytena. Chelseaju će nedostajati Terry, Ivanović, Raul Meireles i Ramiresa.

Vjerovatni sastavi:

Bayern: Neuer - Lahm, Timoščuk, Boateng, Contento - Schweinsteiger, Kroos - Robben, Müller, Ribery - Gomez.

Chelsea: Čech - Bosingwa, Cahill, David Luiz, Cole - Mikel, Essien - Kalou, Lampard, Mata - Drogba.

Dobre opklade: (2. tim daje gol), Bayern - Chelsea DA (1.40)

(1. poluvrijeme zbroj golova, 1.5), Bayern - Chelsea - (1.45)

(što će se prije dogoditi), Bayern - Chelsea, žuti karton (1.70)

Smjele opklade:

Bayern - Chelsea X2 (1.90)

(pobjednik), Bayern - Chelsea 2 (3.00)

(igrač daje gol, Torres), Bayern - Chelsea DA (4.00)