Raspad velikana
60

Basel zakucan za dno tabele, a reprezentativac BiH kuka: Ubijate nas pritiskom

N. K.
Adrian Leon Barišić (Foto: Facebook)
Adrian Leon Barišić (Foto: Facebook)
Reprezentativac Bosne i Hercegovine Adrian Leon Barišić (22) govorio je za švicarske medije o razlozima potopa njegovog Basela koji je ove sezone nakon 10 odigranih kola Superlige zakucan za dno tabele sa samo pet osvojenih bodova.
"Pitanje je to od miliona franaka. 90 posto igrača iz ekipe nikada nije bilo u ovakvoj situaciji. Pa i ja sam, kao i oni, došao u Basel osvajati trofeje i ići daleko u Evropi, a ne boriti se za opstanak. Pod strahovitim smo pritiskom medija i navijača i to nas ubija. Moramo sjesti i razgovarati kako riješiti ovaj problem. Basel je najveći švicarski klub, a nakon deset kola ima samo pet bodova. To je nedopustivo", rekao je Barišić.

Naš štoper je od ljeta ključni član prve ekipe Basela, a tamo je došao iz Osijeka uz odštetu od tri miliona eura.

Inače, Basel je 20 puta bio prvak Švicarske, 13 puta je osvojio tamošnji kup te je u evropskim kupovima igrao stalno već gotovo 25 godina.

Ujedno su švicarski rekorderi po broju nastupa u Ligi prvaka i prvi klub iz te države koji se direktno plasirao u grupu najjačeg takmičenja.

Nedavno su postavili i nacionalni rekord osvojenih bodova u grupnoj fazi eurokupova, kada su grupu Konferencijske lige okončali s čak 14 poena. Međutim, ove sezone klub je u nezapamćenoj i nevjerovatnoj krizi rezultata.