Liga prvaka
0

Barcelona i Milan podijelili bodove, Chelsea slavio

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nova sezona Lige prvaka počela je u utorak utakmicama u grupama E, F, G i H. Najzanimljiviji susret igrao se na Nou Campu, gdje je aktuelni prvak Barcelona dočekao ekipu Milana, koja je došla bez nekoliko standardnih prvotimaca.

Prošlogodišnji slavljenici su na samom početku, u tridesetoj sekundi, primili posve neočekivani udarac. Brazilac Pato je sam sebi gurnuo loptu u prostor, pretrčao kompletan odbrambeni red domaće ekipe, te gurnuo loptu kroz noge Victoru Valdesu za vodstvo gostiju 1-0 .

Premda je pred katalonskom ekipom ostala cijela utakmica za ispravak te greške, treba reći da ih je primljeni pogodak šokirao, te je trebalo vremena da se saberu i krenu sa svojom, dobrom poznatom opsadom suparničkog gola.

I kada se uigrala domaća ekipa Milanu je ostalo da se brani na sve načine i nada da će nekako iz novih kontri zaprijetiti. I uslijedila su dva pogotka Guardioline ekipe.

Izjednačenje se dogodilo u 36. minuti kada je Messi već izgubljenu loptu poslao u šesnaesterac. Ona se nekako sramežljivo vukla na tri-četiri metra od gola Milana. Niko je nije dirao do Pedra koji je bez problema poentira. Drugi pogodak je bila mala majstorija Davida Ville iz slobodnog udarca u 50. minuti. I kada se očekivao kraj susreta Milan je iz drugog udarca u okvir gola došao do drugog pogotka. Nakon kornera je Thiago Silva nebeski skočio i glavom zakucao loptu u mrežu.

U drugom susretu ove grupe Viktoria i Bate Borisov su remizirali 1:1.

U grupi E snage su odmjerili Chelsea i Leverkusen. Domaćini je slavio 2:0. Drugu utakmicu u grupi E odigrali su Genk i Valencia. Na ovoj utakmici nije bilo golova.

U utakmicama grupe F, Marseille je slavio protiv Olympiakosa rezultatom 1:0. Pobjedu svojoj ekipi donio je Gonzales pogotkom u 51. minuti. Zanimljivu utakmicu odigrali su Dortmund i Arsenal, a susret je završen rezultatom 1:1.

U grupi G je Šahtar gostovao kod Porta i napravio mnogo štete u tih devedeset minuta. Izgubili su ukrajinski prvaci utakmicu od boljeg suparnika s 2:1, no isto tako su crvene kartone zaradili Rakicki i Čigrinski što će im sigurno štetiti u nastavku takmičenja.

U drugom susretu je Apoel u Nikoziji istim rezultatom, 2:1, savladao Zenit. Ruski prvak je imao tri boda u džepu, ali su primili dva gola od 73. do 75. minute i nespretno ispustili važne bodove.

Liga prvaka, 1. kolo:

grupa E: Chelsea - Bayer L. 2:0 (Luiz 67, Mata 90) Genk - Valencia 0:0

grupa F: Borussia (D) - Arsenal 1-1 (Perišić 88 / Van Persie 42) Olympiacos - Marseille 0-1 (Lucho Gonzalez 51)

grupa G: Porto - Šahtar 2-1 (Hulk 28, Kleber 51 / Luiz Adriano 12) Apoel - Zenit 2-1 (Manduca 73, Almeida 75 / Zirjanov 63)

grupa H: Barcelona - Milan 2-2 (Pedro 36, Villa 50 / Pato 1, Thiago Silva 90)

Viktoria Plzen - Bate Borisov 1-1 (Bakoš 45 / Bressan 69)