Sjajno se "ogradio"
0

Barcelona dovela Gundogana i odmah bi ga mogla izgubiti zbog nesvakidašnje klauzule

D. P.
Gundogan predstavljen kao igrač Barce (Foto: FC Barcelona)
Gundogan predstavljen kao igrač Barce (Foto: FC Barcelona)
Ilkay Gundogan je jutors zvanično predstavljen kao novi nogometaš Barcelone, ali to ne znači da će početak nove sezone dočekati u dresu novog kluba.
Teoretski, postoji mogućnost da se aktivira posve nevjerovatna klauzula koja je uvršena u njegov ugovor kojeg je potpisao. O svemu je pisao ugledni Athletic, koji navodi da se njemački reprezentativac sjajno "snašao" u vrijeme kada Barcelonu pogađaju teški finansijski problemi.

Finansijski problemi Barcelone s fair-playom počeli su još i prije odlaska Lionela Messija. Barca ga je morala prodati jer nije imala finansijsko pravo da ga registruje, a problemi se nastavljaju i dan danas.

Stoga, Gundogan ništa nije želio rizikovati. Njegovi menadžeri uvrstili su u ugovor s Barcelonom posebnu i dosad neviđenu klauzulu prema kojoj Nijemac napušta klub besplatno, ukoliko do kraja ljeta ne bude registrovan u klubu.

Barcelona mora prodati nekoliko zvijezda kako bi registrovala Gundogana. To su Ferran Torres, Ansu Fati, Franck Kessie i još nekolicina igrača, a sve kako bi oslobodili platne rashode za registraciju Gundogana.

Prelazak jednog od najvažnijih igrača Manchester Cityja u osvajanju trostruke krune s Etihada na Camp Nou prekinuo je špekulacije koje su trajale mjesecima.

Naime, za njegovim uslugama najviše je bio zainteresovan Arsenal, koji je u nekoliko navrata pokušao da ga dovede, a najviše zbog želje Mikela Artete, koji je i u Cityju sarađivao sa njemačkim reprezentativcem.

Ipak, na kraju se odlučio za Barcelonu, no ukoliko Katalonci ne riješe svoje finansijske probleme do kraja ljeta, Gundogan tu neće ni zaigrati.