Nogomet
1

Azijske kvalifikacije za SP: Australija osigurala plasman u Brazil

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Poznat je i treći učesnik Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se dogodine održati u Brazilu. To je reprezentacija Australije koja je u utorak potvrdila drugo mjesto u grupi B azijskih kvalifikacija.

Australija je u posljednjem kolu grupe teškom mukom došla do pobjede protiv Iraka (1-0). Jedini je strijelac na stadionu u Sydneyju u 83. minuti bio napadač japanske Nagoye Joshua Kennedy.

Ekipa njemačkog trenera Holgera Osiecka na taj je način osvojila drugo mjesto u skupini B s 13 bodova, odnosno četiri manje od Japana koji je već ranije osigurao plasman na SP. Za treće mjesto i dodatne kvalifikacije kasnije će se boriti Jordan i Oman.

U grupi A će se situacija rasplesti nakon kasnijih utakmica između Južne Koreje i Irana, te Uzbekistana i Katara.

Po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe idu na Mundijal, dok će se pobjednik okršaja između dviju trećeplasiranih ekipa boriti za SP protiv petoplasirane vrste južnoameričkih kvalifikacija.

Osim Japana i Australije, na SP-u će sigurno igrati i Brazil kao domaćin. 

Azijske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2014. godine:

Grupa A:

Južna Koreja - Iran (kasnije) Uzbekistan - Katar (kasnije) Tabela: 1. Južna Koreja 14 (7), 2. Irak 13 (7), 3. Uzbekistan 11 (7), 4. Katar 7 (7), 5. Libanon 5 (8)

Grupa B

Australija - Irak 1-0 (Kennedy 83) Jordan - Oman (kasnije) Tabela: 1. Japan 17 (8), 2. Australija 13 (8), 3. Oman 9 (7), 4. Jordan 7 (7), 5. Irak 5 (8)