Borba za velikog talenta
9

Austrijanci žale zbog onoga što im radi BiH, a od Engleza žele "ukrasti" veznjaka Chelseaja

D. P.
Chukwuemeka ove sezone upisao je 14 nastupa za seniore (Foto: Chelsea FC)
Chukwuemeka ove sezone upisao je 14 nastupa za seniore (Foto: Chelsea FC)
Dok Nogometni savez Austrije i mediji u ovoj zemlji ne prestaju žaliti zbog nogometaša koji su promijenili odluku i zaigrali za Bosnu i Hercegovinu, pokušali su isto učiniti i oni te "oteti" mladu zvijezdu Chelseaja.
Nizu nogometaša koji su se odrekli nastupa za reprezentaciju Austrije i odlučili igrati BiH, zbog svog porijekla, uskoro bi se trebao pridružiti talentovani Adis Jašić.

Ovaj vezni nogometaš odbio je poziv Ralfa Rangnicka na selektivno okupljanje poručivši da je povrijeđen, a onda je odabrao Zmajeve i čeka svoj prvi poziv u reprezentaciju BiH. To je izazvalo žestoke reakcije nogometnih čelnika u Austriji i medija u toj zemlji.

Tako je ugledni Standard nedavno objavio tekst pod naslovom: "U borbi za nogometaše koji imaju dvije opcije zbog svog porijekla ili porijekla roditelja, Austrija je često u nepovoljnom položaju".

Međutim, sada i Austrija želi učiniti isto Nogometnom savezu Engleske. Naime, Austrijanci su, prema pisanju medija na Otoku, uputili poziv Chelseajevom velikom talentu Carneyu Chukwuemeki.

Riječ je o 19-godišnjem veznjaku koji već dobija šansu u seniorskom timu Chelseaja, a prošao je sve omladinske selekcije reprezentacije Engleske.

Sada je dobio poziv da se pridruži Austrijancima, a ima pravo jer je rođen u austrijskom Eisenstadtu i dobijanje sportskog državljanstva ne bi mu bio kamen spoticanja.

Mladi nogometaš ukupno je za Chelseajeve seniore ove sezone odigrao 14 utakmica. Bio je član U-17, U-18, U-19 i U-20 reprezentacije Engleske, a ukupno je u mladim selekcijama postigao sedam pogodaka.