Josh Cavallo
1.2k

Australski nogometaš ne želi na Mundijal u Kataru: Čuo sam da tamo ubijaju gayeve

D. P.
Cavallo je u oktobru otkrio da je gay (Foto: Screenshot)
Cavallo je u oktobru otkrio da je gay (Foto: Screenshot)
Australac Josh Cavallo je prošlog mjeseca postao prvi profesionalni nogometaš koji je priznao da je gay, a sada je poručio kako se plaši nastupa na Svjetskom prvenstvu u Kataru.
Mladi Cavallo (21) u oktobru je poručio da je gay, a to je učinio u video snimku u kojem je zaplakao i zatražio ravnopravan tretman.

"Ja sam nogometaš i homoseksualac. Sve što želim je igrati nogomet i biti ravnopravno tretiran", rekao je u oktobru Cavallo.

No, australijski nogometaš je gostovao u podcastu Today in Focus gdje je govorio o tome da ga je strah eventualno nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

"Pročitao sam nešto o tome da tamo ubijaju gay ljude. To je nešto čega se mnogo plašim i zbog toga ne želim ići u Katar", rekao je Cavallo i nastavio:

"To me rastužuje. Na kraju, Svjetsko prvenstvo je jedno od najvećih dostignuća za profesionalnog nogometaša kako bi predstavljao svoju zemlju, a onda shvatite da ta zemlja ne podržava gay ljude i tu bih riskirao svoj život. To me plaši i dovodi do toga da se pitam da li je moj život važniji od dobre karijere".

Lijevi bek Adelaide Uniteda je odigrao jedan meč u U-20 reprezentaciji Australije, ali još uvijek nije bio među seniorima.