Nogomet
6

Arsenal prekinuo niz bez pobjede: Ozil i Oxlade-Chamberlain pogađali protiv Bournemoutha

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon četiri utakmice bez pobjede Arsenal je u 25. kolu Premiershipa slavio u gostima protiv Bournemoutha i vratio se u borbu za titulu.

Pored lošeg niza od četiri utakmice bez pobjede Topnici u tri posljednja meča Premiershipa nisu postigli pogodak. Nije im trebalo puno vremena da na stadionu Dean Court naslute prekid crne serije iako je epilog koji će kasnije uslijediti mogao biti drugačiji da je Kevin Friend imao manje milosti prema Flaminiju nakon pregrubog starta nad Goslingom u devetoj minuti. Francuz je dobio žuti karton i dobro je prošao.

Arsenal do pogotka stiže u 23. minuti preko svog najboljeg igrača ove sezone Mesuta Ozila. Njemac je pogodio na asistenciju Girouda i tako upisao svoj četvrti ligaški gol, a do sada je uknjižio i 16 asistencija. To je bio prvi gol Arsenala nakon 328 minuta golgeteskog "posta" u Premiershipu.

Samo 88 sekundi je trebalo Topnicima da udvostruče vodstvo. Ramsey je uposlio Oxlade-Chamberlaina koji rutinski pogađa za 2:0 i tako upisuje svoj prvi pogodak u gostujućim mečevima Premirshipa.

Domaći tim je u 27. minuti bio u prilici da smanji prednost Arsenala, ali je Cech zaustavio udarac Artera koji je šutirao sa oko 20 metara. Četiri minute kasnije Pugh je bio u prilici, ali ga u presudnom momentu odličnim startom zaustavlja Bellerin.

Naredna šansa stigla je u 52. minuti i bila je najbolja za Bournemouth, a glavni akter bio je desni bek Smith koji sa oko deset metara udaljenosti pogađa spoljni dio Cechovog gola.

Sve do finiša meča nije bilo velikih šansi, a onda je najprije Ramsey imao priliku da ukloni svaku neizvjesnost, ali je Boruc odbranio. Uslijedile su dvije sjajne odbrane Cecha na drugoj strani nakon šuteva Cooka i Artera u 92. minuti. Rezultat se nije mijenjao i Arsenal je upisao važna tri boda, te se vratio u borbu za titulu. U narednom kolu 14. februara na svom Emiratesu dočekuje lidera tabele ekipu Leicestera.

Chelsea - Manchester United (17 sati)

Tabela: