Nogomet
39

Anelka pred sankcijama zbog antižidovskog pozdrava

Anadolija
Napadača West Bromwich Albiona Nicolasa Anelku Engleska fudbalska asocijacija mogla bi kazniti zbog kontroverzne proslave pogotka u utakmici protiv West Hama koji je proslavio podizanjem ruke u obliku “antižidovskog pozdrava".

Naime, britanski mediji pišu kako Engleski nogometni savez (FA) već razmatra ponašanje Anelke i njegovu “kontroverznu gestu na sportskom terenu”.

Antidiskriminacijska grupa “Kick It Out” saopćila je da već analizira gestu koju je napravio Anelka i da je spremna pomoći FA prilikom istrage u vezi sa cijelim događajem.

Francuski napadač je privukao pažnju javnosti u Engleskoj ali i svijetu načinom na koji je proslavio svoj pogodak u premierligaškoj utakmici protiv West Hama koja je završila rezultatom 3:3.

On je svoj prvi od dva pogotka proslavio gestom poznatijom pod imenom “la quenelle”, a koja se uvredljivo u Francuskoj koristi kao obrnuti nacistički pozdrav.

Anelka je ipak nakon utakmice na svom Twitter profilu napisao kako je to bila posveta njegovom prijatelju i francuskom komičaru Dieudonneu. Riječ je o čovjeku koji je spomenutu gestu popularizirao u Francuskoj i koji je u više navrata bivao i kažnjen zbog svojih antisemitskih i rasističkih šala.

“Anelkina gesta je šokantna provokacija. Nema mjesta antisemitizmu na nogometnim terenima”, komentirala je francuska ministrica sporta Valerie Fourneyron putem Twittera.

Također, Moshe Kantor, predsjednik Evropskog jevrejskog vijeća, izjavio je da je “žalosno da tako poznat fudbaler čini tako uvredljive geste pred desetinama hiljada gledalaca”.