Ima tri uzora
5

Andrea Pirlo odbio Juventus i "drugim putem" započinje trenersku karijeru

K. H.
Andrea Pirlo (Foto: EPA-EFE)
Andrea Pirlo (Foto: EPA-EFE)
Proslavljeni nogometaš Andrea Pirlo rekao je da neće preuzeti mladi tim Juventusa te da trenersku karijeru želi početi radom sa odraslim igračima.

Posljednjih mjeseci Pirlo se često dovodio u vezu s povratkom u Juventus gdje je navodno trebao preuzeti neki od omladinskih timova, a kako je završio sve potrebne licence da postane trener, prvo iskustvo ipak priželjkuje na najvišoj razini.

On je rekao da željno iščekuje osjećaj trenerskog adrenalina tokom utakmice i ključno pitanje pobjede ili poraza, što je najveća odgovornost jednog trenera.

"Više sam zainteresovan za seniorske timove, nego za omladince. Želim imati precizan cilj kada postanem trener, zanima me adrenalin utakmice, pitanje pobjede ili poraza, odnosno sve te odgovornosti koje trenerski posao nosi. Mislim da mladi timovi nisu dobri za mene, to nije nešto u čemu uživam. Radije bih počeo sa seniorima", kazao je Pirlo.

Piro je rekao da je mnogo naučio od Allegrija i Contea, kao i Lippija s kojim je postao prvak svijeta 2006. godine u Njemačkoj.

"Kao igrač sam mnogo naučio od Massimiliana Allegrija i Antonija Contea s kojima sam sarađivao kao igrač, a upravo sam poslije Conteovih taktičkih lekcija poželio da budem trener. Ja sam htio biti osoba koja to radi, a moram reći i da sam puno naučio od Marcella Lippija koji je bio ključni čovjek za osvajanje Svjetskog prvenstva 2006. godine. On je imao cilj, znao je kako nas motivisati i sve nam je govorio u lice", prisjetio se Pirlo.

Pirlo je nogometnu karijeru počeo 1995. godine i igrao je sve do 2017. godine, a igrao je za Bresciju, Inter, Reginu, Milan, Juventus i New York City. Za reprezentaciju Italije je odigrao 116 utakmica i postigao je 13 pogodaka.