Pozvao 27 nogometaša
295

Analiza prvog Miloševićevog spiska: Palac gore za Bašića i Rahmanovića, samo dva igrača su van forme

E. B.
Novi selektor Zmajeva je na spisak uvrstio 27 nogometaša (Foto: T. S./Klix.ba)
Novi selektor Zmajeva je na spisak uvrstio 27 nogometaša (Foto: T. S./Klix.ba)
Novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Savo Milošević je prvog dana svog mandata objavio spisak igrača za duele protiv Lihtenštajna i Portugala.
Milošević će na klupi Zmajeva debitovati već 13. oktobra kada naša selekcija gostuje Lihtenštajnu u Vaduzu u sedmom kolu kvalifikacija za Euro, a tri dana kasnije na Bilinom polju će dočekati Portugal.

Milošević za ta dva susreta računa na čak 27 nogometaša:

- golmani: Ibrahim Šehić (Al-Khaleej), Nikola Vasilj (FC St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca)

- odbrana: Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Adnan Kovačević (Rakow), Adrian Leon Barišić (FC Basel), Sead Kolašinac (Atalanta), Amar Dedić (Red Bull Salzburg), Jusuf Gazibegović (SK Sturm Graz), Dennis Hadžikadunić (Hamburger SV), Eldar Ćivić (Ferencvarosi TC)

- vezni red: Amir Hadžiahmetović (Bešiktaš JK), Rade Krunić (AC Milan), Miralem Pjanić (Sharjah FC), Gojko Cimirot (Al-Fayha FC), Benjamin Tahirović (AFC Ajax), Miroslav Stevanović (Servette FC), Dal Varešanović (Rizespor), Almedin Ziljkić (FK Sarajevo), Ivan Bašić (FK Orenburg), Amar Rahmanović (FK Krilija Sovjetov)

- napad: Edin Džeko (Fenerbahče), Ermedin Demirović (Augsburg), Smail Prevljak (Hertha BSC), Luka Menalo (GNK Dinamo Zagreb), Said Hamulić (SBV Vitesse) i Nemanja Bilbija (HŠK Zrinjski).

Od 27 pozvanih nogometaša čak 25 je standardno u svojim klubovima i u posljednje vrijeme igraju skoro svi po 90 minuta.

Posebno treba pohvaliti to što je Milošević odlučio na spisak uvrstiti dvojac iz Rusije Ivan Bašić - Amar Rahmanović koji briljira u posljednje vrijeme.

Bašić (21) je kapiten i ubjedljivo najboljih igrač mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine, te su igrača Orenburga već duže vrijeme navijači naše selekcije priželjkivali vidjeti u seniorskoj selekciji.

Rahmanović (29) je, uz Džeku, trenutno u najboljoj formi od svih nogometaša koji su se našli na spisku. Nekadašnji nogometaš Sarajeva je u dresu Krilija Sovjetova u posljednje četiri utakmice postigao tri gola i upisao jednu asistenciju i zasluženo se njegovo ime našlo na listi igrača za duele s Lihtenštajnom i Portugalom.

Ono što je posebno bitno je to da i Bašić i Rahmanović igraju na poziciji ofanzivnog veznog koja je deficitarna u našoj selekciji, a s obzirom da je Milošević najavio da će promijeniti formaciju u 4-2-3-1, jasno je da ozbiljno računa na njih dvojicu.

Hvale vrijedno je i to što je pozivima nagradio dvojicu ponajboljih igrača Premijer lige BiH, Nemanju Bilbiju i Almedina Ziljkića.

Što se tiče negativnih strana spiska, dvojica nogometaša su van takmičarske forme. U posljednjih 30 dana Luka Menalo je u dresu Dinama upisao 96, a Eldar Ćivić u dresu Ferencvaroša 92 minute.

Iako je Krunić trenutno povrijeđen, Milošević ga je uvrstio na spisak jer je dobio informacije da bi se mogao oporaviti, te ćemo s velikim zanimanjem pratiti razvoj te situacije.

Milošević je naglasio kako se nada da će papirologija za Harisa Tabakovića biti uskoro završena, te da bi mogao biti na spisku za posljednja dva kola kvalifikacija, što može radovati navijače naše selekcije.

Sve u svemu, Miloševićevim prvim spiskom bosanskohercegovačka javnost može biti zadovoljna, a vidjet ćemo kako će sve to izgledati na terenu već za 14 dana u Vaduzu.