"Kako su nam umakli"
90

Amerikanci žale: Izgubili smo Ibiševića, mogao je igrati za SAD

Klix.ba
Zvanični portal nogometnog takmičenja u Sjedinjenim Američkim Državama napravio je listu od pet igrača koji su, kako kažu, trebali igrati za njihovu reprezentaciju.
Ibišević u dresu Zmajeva (Foto: AFP)
Ibišević u dresu Zmajeva (Foto: AFP)
Ako je suditi prema listi, Amerikanci najviše žale za napadačem bh. reprezentacije Vedadom Ibiševićem, kojeg su smjestili na prvo mjesto "zvijezda koje su im umakle".

Ibišević je išao u Srednju školu Roosevelt u St. Louisu i bio je najbolji nogometaš tamošnjeg tima. U 22 utakmice 2003. godine Vedo je postigao 18 golova i četiri asistencije. Godinu kasnije, napadač Zmajeva igrao je u dresu Chicago Firea prije nego je prešao u Paris Saint-Germain. Porodica mu još uvijek živi u St. Louisu, gdje Ibišević često odlazi.

Međutim, piše portal mlssoccer.com, do 2007. godine niko od zvaničnika Nogometnog saveza SAD-a nije mu predložio da zaigra u dresu američke reprezentacije.

“Niko me nikada nije pitao. Sviđala mi se cijela situacija u St. Louisu i, vjerovatno, da me je neko pozvao, igrao bih za nogometni tim SAD-a", kazao je Ibišević za The New York Times.

Međutim, piše navedeni portal, i da ga je neko te 2003. godine pozvao da zaigra za SAD, nakon 11. septembra 2001. i terorističkih napada, proces dobijanja državljanstva bio je veoma usporen, tako da bi na Ibiševića morali čekati još nekoliko godina.

Trenutno napadač Stuttgarta dijeli prvo mjesto na listi strijelaca u Bundesligi, a mogao je igrati za SAD, piše mlssoccer.com.

Vedo je prvi strijelac Bundeslige (Foto: AFP)
Vedo je prvi strijelac Bundeslige (Foto: AFP)
Osim Vede, koji je na prvom mjestu, Amerikanci žale i za Nevenom Subotićem (Borussia Dortmund), koji je nastupao za mlađe nogometne selekcije SAD-a, ali je seniorsku karijeru posvetio državnom dresu Srbije.

Tu su i Giuseppe Rossi (Villareal), rođeni Amerikanac koji igra za Italiju, Yura Movsisyan (Spartak Moscow), koji je odabrao igrati za Armeniju i Andy Najar (D.C. United) koji igra za Honduras.