Nogomet
56

Amer Halep za Klix.ba: Suspendovan sam zbog ukazivanja na malverzacije u NSBiH

Piše: N. J.
Amer Halep na konferenciji za medije (Foto: Supersport)
Amer Halep na konferenciji za medije (Foto: Supersport)
Član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH i dopredsjednik NS Srednjobosanskog kantona Amer Halep danas je u Travniku sazvao konferenciju za medije na kojoj je istakao da je nelegalna odluka kojom je kažnjen zabranom vršenja svih funkcija u nogometu u trajanju od šest mjeseci.

Kako je u razgovoru za Klix.ba ustvrdio Halep, on je kažnjen u namontiranom procesu vezanom za omogućavanje NK Novi Travnik nastup u trećem rangu takmičenja, a stvarni razlog je to što je insistirao na tome da se višemilionski ugovori Nogometnog saveza BiH ne mogu potpisivati bez odobrenja Izvršnog odbora NS BiH, kao i da se budžet ne može probijati bez odobrenja IO NSBiH, odnosno rebalansa.

"Odluka o mojoj suspenziji je nelegalna jer ju je donio NS Federacije BiH, čiji ja nisam član i koji je niža instanca od IO NSBiH. To bi isto bilo kao kada bi premijer FBiH Nermin Nikšić smijenio predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu, što je potpuno nelegalno i nelogično", tvrdi Halep.

Predsjednik Begić prekršio Statut

Nadalje, ističe kako ga predsjednik NSBiH Dino Begić već tri sjednice nije pozvao, čime je zloupotrijebio položaj i prekršio Statut.

"Ja sam trebao biti pozvan na izjašnjenje i iznošenje svoje odbrane na sjednici IO, nakon čega je trebalo biti održano tajno glasanje vezano za moju suspenziju. To bi bilo po Statutu, a budući da to nije urađeno, ja se i dalje smatram legalnim članom IO NSBiH i doći ću na narednu sjednicu IO 2. septembra, iako ponovo nisam dobio poziv", navodi naš sagovornik.

Kada je riječ o finansijskim poslovima protiv kojih je bio, Halep navodi da je budžet NSBiH probijen za tri miliona KM bez rebalansa i odobrenja IO NSBiH, kako nalaže Statut.

"Ja sam postavio i pitanje enormnih troškova koje je Savez platio vezano za prijateljsku utakmicu sa Argentinom, jer su troškovi leta bili enormno visoki. Kad smo već kod toga, želim naglasiti da je odbijena ponuda Turkish Airlinesa, vrijedna oko milion KM, koji je želio biti sponzor Saveza, a zauzvrat pokriti troškove letova svih selekcija Saveza", dodao je Halep.

Prema njegovim riječima, on nije jedini na koga su vršeni pritisci i kome je prijećeno jer je postavljao nezgodna pitanja, a zbog njegovih ukazivanja na malverzacije napadnut je i na svečanosti "Put u Brazil", koja je održana u Sarajevu.

Iduća sjednica IO NSBiH će biti burna

"Ima još članova IO koji su dobijali prijetnje, jer su potencirali ova pitanja, tako da ja nisam usamljen, a mogu najaviti i da će na sljedećoj sjednici biti itekakva rasprava vezana ne samo za moju suspenziju", kazao je.

Na kraju je naš sagovornik pojasnio da je kažnjen u namontiranom procesu vezano za NK Novi Travnik.

"Kažnjeni smo predsjednik NS SBK Ante Bilješko, koji je kolateralna šteta, i ja, navodno jer smo dozvolili Novom Travniku nastup u trećem rangu takmičenja umjesto da je krenuo od najnižeg stepena. Naglašavam da odluku nismo donijeli ni ja ni predsjednik, već IO NS SBK-a, a nakon godinu dana pokreće disciplinski postupak i izriču mi kaznu", zaključio je Halep.